Direct naar artikelinhoud
Oorlog in Syrië

"Een Obama-achtige vergissing": kritiek op terugtrekking VS-troepen in Syrië

Koerdische en Amerikaanse strijdkrachten patrouilleren samen nabij de Turkse grens.Beeld REUTERS

De Verenigde Staten zijn begonnen met hun strijdkrachten uit Syrië terug te trekken. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De bedoeling is dat over 60 tot 100 dagen alle manschappen uit Syrië weg zijn. Op de beslissing kwam al zware kritiek, ook van binnen de Republikeinse partij: “Een Obama-achtige fout”.

De Amerikaanse president Donald Trump had eerder vandaag al laten doorschemeren dat hij de 2.000 man sterke VS-troepenmacht uit Syrië wou terug te trekken. “We hebben IS in Syrië verslagen, de enige reden om daar tijdens mijn presidentschap te zijn”, tweette Trump. 

Twitter bericht wordt geladen...

De Amerikaanse troepen zijn al zo’n vier jaar in Syrië aanwezig, om er te strijden tegen Islamitische Staat. Ze vochten er onder meer aan de zijde van Koerdische strijdkrachten. De president vindt die missie erg duur en gevaarlijk.

“Dit betekent echter niet dat de wereldwijde coalitie in de strijd tegen IS of haar campagne wordt opgedoekt”, zegt het Witte Huis in een communiqué. “De VS en onze bondgenoten staan klaar om op alle vlakken opnieuw te interveniëren om Amerikaanse belangen te verdedigen indien dit noodzakelijk is. De samenwerking om de territoriale claims van radicale islamisten te verhinderen, wordt voortgezet.” 

Koerden

Toch is er veel tegenstand voor het terughalen van de troepen. Het Pentagon probeerde volgens The New York Times om Trump van deze beslissing af te brengen. Een terugtrekking zou  volgens hoge militairen verraad betekenen aan de Koerdische geallieerden. De Koerden vochten de afgelopen jaren samen met de Amerikanen in Syrië maar dreigen nu vol in de vuurlinie van Turkije te komen, dat eerder deze week al een anti-Koerdisch offensief aankondigde in Noord-Syrië.

Door zich een slechte bondgenoot te tonen, zou de VS met wantrouwen van militaire vrienden in onder meer Somalië, Jemen en Afghanistan kunnen kampen, zo wordt gevreesd.

Onder meer defensieminister Jim Mattis vreest bovendien dat een troepenterugtrekking ertoe leidt dat Rusland en Iran het voortouw nemen qua buitenlandse invloed in Syrië.

Twitter bericht wordt geladen...

“Een Obama-achtige fout”

Ook senatoren Lindsey Graham en Marco Rubio,  Republikeinse partijgenoten, van Trump hekelen de beslissing als een grote fout.

“Terugtrekking uit Syrië is een Obama-achtige fout. IS is niet verslagen”, tweette Graham. Volgens Rubio is het besluit een ‘ernstige fout die grotere implicaties zal hebben dan alleen de strijd tegen IS’.

Ook vanuit Groot-Brittannië klinkt kritiek. “De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen gelijk als hij zegt dat terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië is verslagen. Ik ben het sterk oneens met het standpunt van Trump”, zegt de Britse minister van Defensie Tobias Ellwood.