Brussels ‘geel hesje’ maand langer in de cel

Archiefbeeld: een ‘geel hesje’ tijdens de betoging in Brussel. © ISOPIX

De man die onder aanhoudingsbevel was geplaatst omdat hij bij de betoging van de ‘gele hesjes’ op 30 november een politievoertuig in brand zou hebben gestoken, moet een maand langer in de gevangenis blijven. Dat heeft de Brusselse raadkamer woensdag beslist, meldt het Brusselse parket.

Een vijfhonderdtal actievoerders zette op 30 november de boel op stelten tijdens een betoging van ‘gele hesjes’ in het centrum van Brussel. Daarbij werden onder meer twee politievoertuigen in brand gestoken. Tientallen betogers werden opgepakt en vijf van hen werden ook gerechtelijk aangehouden.

Nadien kon de politie nog drie relschoppers oppakken. Een van hen was de 23-jarige F.G uit Luik, die een van de politievoertuigen in brand zou hebben gestoken. De man zelf ontkende het feit en verklaarde dat hij alleen onder invloed van alcohol kasseien had gegooid om zich te amuseren.

De onderzoeksrechter plaatste de twintiger vorige vrijdag onder aanhoudingsbevel voor opzettelijke brandstichting van andermans roerende eigendom en gewapende weerspannigheid in bende. Hij was al bekend bij politie en justitie en wachtte op een elektronische enkelband voor feiten van diefstal en verkoop van verdovende middelen.