Direct naar artikelinhoud
Regeringscrisis

Kamercommissie keurt voorlopige twaalfden goed

De begroting die de regering-Michel mét N-VA opstelde, raakte niet door het parlement en daarom is een noodbegroting nodig.Beeld AP

De Kamercommissie Financiën heeft een Financiewet goedgekeurd, een soort noodbegroting die de regering toelaat om alvast in de eerste drie maanden van volgend jaar met voorlopige twaalfden te werken.

De noodbegroting is nodig om te voorkomen dat de overheid niet langer lonen of facturen zou kunnen betalen of de schuld zou kunnen beheren. De begroting die de regering-Michel mét N-VA had opgesteld raakte immers niet door het parlement. N-VA stelde na haar vertrek uit de regering eisen om de begroting alsnog goed te keuren, maar daar ging de minderheidsregering-Michel niet op in. Uiteindelijk diende premier Michel gisteren zijn ontslag in bij de koning.

Het systeem van voorlopige twaalfden laat de regering toe om elke maand van volgend jaar één twaalfde van de begroting van dit jaar uit te geven. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) betreurt dat er met zo’n noodbegroting moet worden gewerkt. Omdat een aantal besparingen niet kan doorgaan, kan het budget ontsporen, waarschuwt hij.

Dedecker: “Een automatische besparing”

N-VA-kamerlid Peter Dedecker zei dat de noodbegroting geen manoeuvreerruimte mag laten voor nieuw beleid, zoals extra opvangplaatsen voor asielzoekers of een verhoging van de dotatie voor de koning. 

Dat de begroting met twee miljard dreigt te ontsporen door deze voorlopige twaalfden, zoals minster De Croo beweert, klopt volgens Dedecker niet. “Voorlopige twaalfden zijn eigenlijk een moesennorm. De uitgaven kunnen nominaal niet hoger zijn dan vorig jaar, dus dat betekent een automatische besparing”. De N-VA zal in het parlement ook de arbeidsdeal terug op tafel leggen. Die had volgens de begroting nog eens 500 miljoen euro moeten opbrengen.

Socialisten: “Welvaartsenveloppe garanderen”

Sp.a is tevreden dat de Zweedse begroting niet gestemd wordt, omdat maatregelen zoals de verdere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen niet kunnen doorgaan. “Wij zijn niet aan het wenen dat deze begroting worden teruggetrokken”, zei Karin Temmerman.

PS en sp.a wilden wél de garantie dat de middelen voor de welvaartsenveloppe, een potje van 353 miljoen euro voor het welvaartsvast maken van lage uitkeringen, gegarandeerd zijn. De socialisten dienden daarvoor amendementen in. Die werden om wetgevingstechnische redenen weggestemd door liberalen. Ze menen dat zo’n amendement binnen het kader van een Financiewet niet kan.

Zowat alle partijen engageerden zich wel om in januari te bekijken hoe het probleem van de welvaarsenveloppe opgelost kan worden. Het zijn overigens de sociale partners die, bij het sluiten van een nieuw interprofessioneel akkoord, beslissen hoe de enveloppe wordt verdeeld. Vakbonden en werkgevers zitten pas in januari rond de tafel.

Morgen stemt de plenaire Kamer over de Financiewet.