"De 16": iPhones registreren machtsspelletjes in Wetstraat

Vanaf volgende week woensdag is op Canvas "De 16" te zien, een nieuwe zesdelige comedyreeks over het leven op het kabinet van een vicepremier en de machtsspelletjes in de coulissen van de Wetstraat. De reeks werd geschreven en geregisseerd door Willem Wallyn. Het idee is van politiek journalist Wouter Verschelden.
Eric de Mildt
Jan Hammenecker en Michael De Cock

De macht grijpen in de Wetstraat 16 is het ultieme doel van vicepremier Steven Kennis (vertolkt door Michael De Cock). Oude vos Charles Van Praet (Jan Hammenecker) moet Kennis daarbij helpen. De cynische Van Praet stelt onmiddellijk orde op zaken, zonder daarbij iets of iemand te sparen. Gevolg: hilarische, maar soms ook wel gênante momenten.

Zo moet kabinetschef Alain Pieters (Dries Heyneman) plaats ruimen voor Van Praet en wordt hij "gedegradeerd" tot speechschrijver. Joris Weyns (Boris Van Severen) is de woordvoerder van Kennis en Dirk Kerckhove (Andrew James Van Ostade) de adjunct-chef begroting. Denise Van Steen (Isabelle Van Hecke) is de secretaresse van het kabinet.

Op dezelfde verdieping zit ook staatssecretaris voor Asiel, Migratie en Sociale Integratie Hendrik Coninckx (Kris Cuppers), zijn kabinetschef Badrina El Arbaoui (Ikram Aoulad) en woordvoerder Hubert Hermans (Ludo Hoogmartens).

© Luna Films, Canvas © Eric de Mildt. All rights reserved

Gefilmd met iPhones, in stijl van docuserie

"De 16" werd gefilmd met iPhones en krijgt ook een crossmediaal verlengstuk online en op de sociale media. Volgens Wallyn maken de smartphones het camerawerk "snel en flexibel" en verhoogt het "het fly-on-the-wall-effect". De personages zullen eigen accounts hebben op sociale media waarop heel wat extra materiaal verschijnt.

"We hebben "De 16" gedraaid als een reportage in de stijl van een docuserie", zegt Willem Wallyn. "De kijker krijgt de rushes te zien. Die beelden worden aangevuld met interviews van de protagonisten. De opnames zijn het gevolg van een beslissing van kabinetschef Alain Pieters. Die vond het een revolutionair idee om een cameraploeg gedurende een jaar te laten filmen op het kabinet in een poging om de politiek – en dan vooral zijn eigen minister - in een beter daglicht te stellen. Bij het begin van de reeks wordt voor Pieters een passender baan gezocht en voeren de advocaten van het ministerie bitse procedures tegen het productiehuis om onder het contract uit te raken. Tevergeefs."

Bekijk hier de trailer van "De 16"

Meest gelezen