Direct naar artikelinhoud
Genetische test

Vanaf 2019 genetische test voor koppels met kinderwens

Vanaf 2019 genetische test voor koppels met kinderwens
Beeld REUTERS

Vanaf volgend jaar zullen koppels met een kinderwens een genetische test kunnen laten uitvoeren die speurt naar 400 genetische aandoeningen. BEGECS (Belgian Genetics Expanded Carrier Screening) heet het en het werd ontwikkeld door de universitaire centra in ons land. 

“Koppels die kinderen willen, zullen zich voor de test kunnen aanmelden”, zegt Bettina Blaumeiser, professor medische genetica (UZA). “De bedoeling is om zowel de man als de vrouw te testen. Beiden zullen ook de resultaten krijgen.”

De onderzoekers hebben 400 genetische aandoeningen geselecteerd waarop gescreend zal worden. “De vraag is natuurlijk: op welke ziektes screen je? Er zijn zo’n 7.000 genetische aandoeningen. Die kun je natuurlijk niet allemaal opsporen. Ziektes die perfect behandelbaar zijn of waar je pakweg pas op oudere leeftijd wat last van krijgt: dat is niet zinvol. Wel aandoeningen die kinderen écht ziek maken en die relatief veel voorkomen. Mucoviscidose bijvoorbeeld, spreekt voor zich.”

Nu al kunnen koppels met een kinderwens hiervoor terecht in privécentra. “Maar die gaan vaak ook op zoek naar ziektes die niet zo relevant zijn”, zegt Blaumeiser. “Hier zullen ouders overal dezelfde test krijgen, of ze nu naar het UZ in Luik gaan of dat in Gent.”

Hoeveel de test precies zal kosten, kan Blaumeiser nog niet zeggen. “Het zal betaalbaar zijn”, benadrukt ze. “Maar uiteraard is het de bedoeling dat dit op termijn terugbetaald wordt. Anderzijds willen we ook niet meer wachten op het Riziv. Op een bepaald moment moet je ervoor gaan.” 

Lees ook: “Waarom screenen we ouders niet op muco? Dan kunnen we de ziekte uitbannen”