Direct naar artikelinhoud
Meningokokken

Ongerustheid over meningokokken type W: ook in Vlaanderen meer gevallen van bacterie

Een moeder houdt het handje van haar zieke kind vast.Beeld Thinkstock

Ook in Vlaanderen zijn er meer gevallen van meningokokken type W. Maar volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is er voorlopig nog geen reden om verplichte vaccinatie tegen de bacterie in te voeren. In Nederland adviseerde de Gezondheidsraad wel in die zin.

Vaccineer alle baby’s en 14-jarigen tegen meningokokken type W.  Zo luidt het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad. Onze noorderburen kampen al een tijdje met een uitbraak van de ziekte. Meningokokken heb je in verschillende types: A, B, C, W en Y. Type W is veruit de meest dodelijke variant. De levensgevaarlijke bacterie eiste dit jaar al 21 levens bij onze noorderburen. Zo’n 100 mensen werden er ook ernstig ziek.

Na de zomer kreeg een deel van de Nederlandse tieners tussen 14 en 18 jaar al een oproep om zich te laten vaccineren tegen meningokokken type C en W. Het ging toen om een noodvaccinatie omdat de ziekte in hun omgeving was vastgesteld. De Gezondheidsraad vindt nu dat die prik in het Rijksvaccinatieprogramma moet worden opgenomen. Niet alleen voor alle 14-jarigen, maar ook voor alle baby’s.

Geen update

Bij ons is een aanpassing van het vaccinatieprogramma nog niet aan de orde, stelt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat voor Vlaanderen het vaccinatieprogramma coördineert. “Het is de Hoge Gezondheidsraad die een advies moet uitbrengen, maar voorlopig is er nog geen update over meningokokken. In Vlaanderen komt type W namelijk niet zo vaak voor.”

‘In de eerste jaarhelft van 2018 telden we al 7 zieken. Terwijl dat de voorbije jaren meestal 2 à 3 was. Dat is toch een lichte stijging’
Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid

Toch wordt ook hier de situatie nauwlettend opgevolgd. Want ook al is de situatie nog lang niet zo dramatisch als in Nederland, toch stijgt ook bij ons het aantal gevallen. “In de eerste jaarhelft van 2018 telden we al 7 zieken. Terwijl dat de voorbije jaren meestal 2 à 3 was. Dat is toch een lichte stijging”, stelt Moonens. “Het is dus best mogelijk dat er in de komende weken een update komt.”