Frankrijk en Groot-Brittannië houden troepen wel in Syrië, Turkije en Iran ‘willen beter samenwerken’

Amerikaanse troepen ten noorden van Raqqa. © Reuters

President Donald Trump trekt de Amerikaanse troepen terug uit Syrië. Daar komt heel wat kritiek op, ook van zijn eigen Republikeinse partij. Frankrijk en Groot-Brittannië houden troepen wel in Syrië. Turkije en Iran kondigen aan dat ze beter willen samenwerken.

De Amerikaanse Senaat, inclusief senatoren van de Republikeinse partij, reageerden woensdag erg kritisch op de aankondiging van president Donald Trump dat hij de Amerikaanse soldaten uit Syrië gaat terugtrekken. Ze roepen hem in een brief op zijn besluit te herzien.

Volgens het Witte Huis is de terugtrekking al aan de gang. Trump nam de beslissing ‘omdat IS verslagen is in Syrië’. Maar volgens de senatoren is zo’n terugtrekking vandaag ‘prematuur en een kostelijke vergissing’. Ze wijzen erop dat IS snel uit zijn as zal herrijzen en dat de terreurbeweging haar aanwezigheid in de regio zal versterken.

De senatoren wijzen ook op de impact die de beslissing heeft op de macht van de Syrische president al-Assad, en van Rusland en Iran in Syrië. En ook de relatie met de Koerden, die meevechten met de Amerikanen, staat hiermee onder druk. ‘Uw regering mag niet dezelfde fouten maken als vorige regeringen’, klinkt het nog in de brief.

De VS hebben meer dan tweeduizend soldaten in Syrië. De aankondiging om de troepen terug te trekken, kwam woensdag compleet onverwachts. Het lijkt erop dat president Trump soloslim speelt, zonder goedkeuring van de militaire top.

Frankrijk en Groot-Brittannië houden troepen wel in Syrië

Frankrijk en Groot-Brittannië houden hun troepen vooralsnog wel in Syrië. Volgens Parijs en Londen is de strijd tegen IS nog niet gestreden. ‘Natuurlijk blijven we in Syrië’, zo liet de Franse minister voor Europese Zaken Nathalie Loiseau weten. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken was ook duidelijk: ‘IS is nog lang niet overwonnen. De internationale coalitie heeft wel grote vooruitgang geboekt, maar er blijft veel werk te doen en we mogen de dreiging niet onderschatten. Zelfs zonder territorium blijft IS een bedreiging vormen.’

Poetin: ‘Correcte beslissing’

De Russische president Vladimir Poetin vindt de beslissing van de Verenigde Staten om zich terug te trekken uit Syrië een correcte beslissing. ‘De aanwezigheid van de VS in Syrië om een politieke oplossing te bekomen voor het conflict is niet nodig’, zo zei Poetin. ‘De Russische militaire aanwezigheid is op uitnodiging van de Syrische regering’, voegde hij eraan toe. Poetin is het eens met de Amerikaanse president Donald Trump dat IS grote verliezen in Syrië heeft geleden.

Turkije en Iran: ‘Beter samenwerken’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Iraanse ambtsgenoot Hassan Rohani gaan hun samenwerking inzake Syrië versterken, zo hebben ze beslist bij een ontmoeting in Ankara. De twee probeerden wel het onderwerp van de Amerikaanse terugtrekking te vermijden.

De ontmoeting stond al langer gepland, dus voor de aankondiging van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië. ‘Er zijn veel maatregelen die Turkije en Iran samen kunnen nemen om een einde te maken aan de strijd en vrede terug te brengen’, zo zei Erdogan achteraf. De territoriale integriteit van Syrië moet gerespecteerd worden door alle partijen. Onze beide landen zijn het daarover eens’, zo zei Rohani op zijn beurt.

Via het zogenaamde Astana-proces voeren Iran, Rusland en Turkije gesprekken die tot een politieke oplossing van de oorlog in Syrië moeten leiden. Het overleg zonder Washington kwam tot stand nadat Turkije – dat de oppositie tegen president Bashar al-Assad steunt – in 2016 dichter bij Rusland ging aanleunen. Er is nog steeds geen oplossing gevonden voor de oorlog die sinds maart 2011 meer dan 350.000 levens heeft geëist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content