Direct naar artikelinhoud
Gendergelijkheid

België scoort slechter op gelijkheid tussen mannen en vrouwen dan Rwanda en Filipijnen

Vera Jourova, Europees Commissaris voor onder meer gendergelijkheid.Beeld AFP

België is opnieuw gezakt op de jaarlijkse Global Gender Gap Index, of de index die gendergelijkheid meet. Ons land staat nu op de 32ste plaats, op een totaal van 149 landen.

De rangschikking wordt opgemaakt door het World Economic Forum (WEF). Het baseert zich hiervoor op de mate waarin mannen en vrouwen dezelfde kansen krijgen tot bijvoorbeeld economische participatie, politieke invloed, gezondheid en onderwijs.

De Scandinavische landen voeren nog steeds de rangschikking aan: IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland zijn goed voor de top vier. Maar ook een aantal minder voor de hand liggende landen doen het beter inzake gendergelijkheid dan België, zoals Nicaragua (5), Rwanda (6) of de Filipijnen (7). België hinkt ook achterop tegenover heel wat buurlanden. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk staan allemaal in de top twintig. Onderaan de rangschikking staan Irak, Pakistan en Jemen.

België verliest pluimen

België zakt steeds dieper weg op de ranglijst. In 2015 stond het nog op een 19de plek. Het WEF stelt dat waar Nederland vooruitgaat – bijvoorbeeld op vlak van deelname aan de arbeidsmarkt – ons land pluimen verliest. Vooral op vlak van gelijke lonen en levensverwachting moet ons land dringend een tandje bijsteken. Daar haalt België maar net de top 100 met een 95ste plaats. Ons land doet het wel goed op het vlak van kansen in het onderwijs voor vrouwen. 

Globaal genomen is de genderkloof op de wereld in 2018 maar een klein stukje kleiner geworden. Vooral de stagnatie van het aantal vrouwen op de werkvloer en een vermindering van vrouwelijke vertegenwoordiging in de politiek zorgen daarvoor. Aan de huidige veranderingssnelheid duurt het nog 202 jaar vooraleer er volledige pariteit op de werkvloer is over de hele wereld.