Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Eva De Leever met haar zoontjes René en Ceriel, die aan mucoviscidose lijdt, en partner Kris.Beeld Wouter Van Vooren

Er moet een onderzoek komen naar kindermisbruik bij de getuigen van Jehova, dat vraagt de sektewaakhond. Vanaf volgend jaar kunnen koppels met een kinderwens zich genetisch laten screenen. En de beruchte Atoma-schriftjes van N-VA gaan de versnipperaar in. 

In het nieuws

1. Sektewaakhond vraagt onderzoek naar kindermisbruik bij Jehova’s getuigen

Het officiële adviescentrum voor sektes in ons land vraagt aan de Kamer om een onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen bij de getuigen van Jehova. Een aantal getuigenissen zijn ook gesignaleerd bij het parket. “De slachtoffers zijn ongerust over seksuele delinquenten die nog actief zijn binnen Jehova’s getuigen.”

Lees ook: Praktijken bij Jehova’s getuigen verschillen weinig van doofpot die katholieke kerk hanteerde

2. Bye bye confederale droom van N-VA? Atoma-schriftjes gaan versnipperaar in

Een onderbelicht gevolg van de crisis: de beruchte Atoma-schriftjes van centrumrechts, met daarin een geheim akkoord over een volgende staatshervorming, gaan de versnipperaar in. Bye bye confederale droom van N-VA?

Lees ook Hugo Camps over de regeringscrisis: Niet eerder in zijn leven was Charles Michel zoveel Belg, zoveel leider, zoveel attractie

In het nieuws
Beeld rv

3. “Vermoorde Scandinavische toeristes in Marokko slachtoffer van terreuraanslag”

De twee Scandinavische toeristes die in het Atlasgebergte in Marokko dood zijn aangetroffen, zijn hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer geworden van een terreuraanslag. Dat zeggen de Marokkaanse veiligheidsautoriteiten. Een van de verdachten kon al worden opgepakt.

4. Vanaf 2019 genetische test voor koppels met kinderwens

Vanaf volgend jaar zullen koppels met een kinderwens een genetische test kunnen laten uitvoeren die speurt naar 400 genetische aandoeningen. BEGECS (Belgian Genetics Expanded Carrier Screening) heet het en het werd ontwikkeld door de universitaire centra in ons land.

Lees ook: “Waarom screenen we ouders niet op muco? Dan kunnen we de ziekte uitbannen”

5. Maurice Lippens en andere toplui ontsnappen aan vervolging in Fortis-dossier

Meer dan tien jaar na de teloorgang van Fortis heeft het Brusselse parket besloten om niemand meer te vervolgen. Dat meldt het Brusselse parket vandaag.

6. Dochters Syrië-strijdster moeten naar België kunnen: rechtbank hekelt ‘hypocrisie’ van ons land

België moet papieren verschaffen aan twee kinderen van een Syrië-strijdster die vastzitten in Turkije sinds hun moeder daar werd opgepakt. Dat heeft een Brusselse kortgedingrechter beslist. Het vonnis is bijzonder scherp voor de Belgische autoriteiten. Die laten immers na wat “iedere normale, zorgvuldige staat” wél zou doen en zoeken daar hypocriete uitvluchten voor.

7. België scoort slechter op gelijkheid tussen mannen en vrouwen dan Rwanda en Filipijnen

België is opnieuw gezakt op de jaarlijkse Global Gender Gap Index, of de index die gendergelijkheid meet. Ons land staat nu op de 32ste plaats, op een totaal van 149 landen.

In het nieuws
Beeld vier

Aan het koffieapparaat

1. ‘Dat ze maar eens goed verkracht moeten worden’: vrouwen over de Twitter-bagger die ze dagelijks incasseren

Vrouwelijke politici en journalisten krijgen op Twitter elke 30 seconden haat naar hun hoofd geslingerd. Dat blijkt uit onderzoek van Amnesty International naar 300.000 tweets gericht aan 778 vrouwen. “Misbruik van die aard belemmert de vrije meningsuiting”, klinkt het. Drie op Twitter actieve Vlaamse vrouwen getuigen.

2. Wordt de Slimste Mens een vrouw of toch weer een man?

Vijftien finales, amper twee vrouwelijke winnaars. De Slimste Mens bewijst jaar na jaar dat quizzen een voornamelijk mannelijke bezigheid is. Breken Julie en Michèle vanavond de ban?

3. Deze tv-programma’s moest u dit jaar gezien hebben

De Cult.redactie sleet dit jaar onverantwoord veel tijd voor het tv-scherm, en dit is veruit het strafste wat ze daarop zag.