Direct naar artikelinhoud
Interview

Dirk De Wachter: “Liefde is... samen uitwaaien op het strand”

Dirk De Wachter.Beeld Eric de Mildt

Op NPO 1 onderzoekt Sophie Hilbrand in Liefde is… vanaf vanavond “de vele gezichten en vormen van liefdesrelaties”. Voor duiding bij de getuigenissen tinderde ze zich naar een match met psychiater en relatietherapeut Dirk De Wachter.

Dirk De Wachter: “Een grote eer voor een kleine Vlaming, neen? Vorig jaar heb ik al eens een uitzending becommentarieerd die Sophie in de mentale kreukels heette, over burn-outs en ander vrolijks. Blijkbaar is dat in de smaak gevallen. En misschien hebben onze noorderburen ook een voorliefde voor onze zachte g, en onze iets, euh, bescheidener opstelling?”

Liefde is... is een enigszins provocatieve titel, want één van uw stokpaardjes is net dat de liefde niet in een heldere definitie te vatten is.

“Mijn kernboodschap is dat de liefde geen wandeling in het park is. Je moet er je best voor doen, én er komt een flinke portie geluk bij kijken. Het is perfect normaal dat het pad van de liefde woelig, onzeker en vol bochten is. Mensen zien dat niet als een ontgoochelende boodschap, integendeel. Ze ervaren het als zeer troostend als een deskundige dat zegt.”

U pleit in de liefde voor ‘gewonigheid’. Dat stuit soms op weerstand.

“Omdat het verkeerd wordt begrepen. Ik ben een tegenstander van de wellness-invulling van liefde: dure resorts opzoeken in tropische oorden, om daar met een cocktail in de hand dichter bij elkaar te komen. Neen, ga hier eens uitwaaien op het strand! Dat pleidooi voor gewonigheid wordt weleens verward met het stimuleren van banaliteit. Dat is het totaal níét. Ik ben net een grote romanticus, ik geloof in de grootsheid van een relatie.”

Rika Ponnet bracht u in Humo in verband met de zesjescultuur.

“Onterecht, want ik pleit voor ongelooflijke reusachtigheid. Maar ik ben ervan overtuigd dat de overrompelende schoonheid net in de meest alledaagse situaties verschijnt. Hoe meer je de context oppompt, hoe groter de druk en hoe groter de kans op een mislukking. Dat is absoluut geen pleidooi voor grijzigheid.”

U wordt aangekondigd als de man die in Liefde is... de tijdgeest zal vatten.

“Daar ben ik kritisch over. Men noemt me weleens een cultuurpessimist, maar dat ben ik niet. Cultuurkritiek is net een grote liefdesbetuiging aan de cultuur! Ik vind dat we in een formidabele wereld leven, en dat de mensheid geweldige stappen vooruit heeft gezet. Maar als we er niet kritisch over blijven nadenken, stuikt ze in elkaar.”

In uw boeken laat u de kunst graag een mondje meepraten. Hebt u laatst nog iets gezien dat de liefde treffend verwoordde?

“Even geleden was ik in Mexico, en daar zag ik werk van Frida Kahlo. De schilderijen waarop ze zichzelf samen met haar grote liefde Diego Rivera afbeeldt, troffen me: zij iel en tenger, hij zwaar en aanwezig. Die passionele onmogelijkheid mogen bewonderen, samen met mijn vrouw: dat is liefde.” 

Liefde is..., NPO 1, donderdag 20 december, 22.20 uur

©Humo