Direct naar artikelinhoud
Regeringscrisis

Kamer keurt ‘noodbegroting’ bijna unaniem goed

Koning Filip ontving vandaag onder anderen CD&V-voorzitter Wouter Beke.Beeld Photo News

Koning Filip zet morgen zijn laatste consultaties verder. Wellicht wordt dan duidelijk of hij het ontslag van de regering aanvaardt of weigert. De Kamer heeft de ‘noodbegroting’ bijna unaniem goedgekeurd. 

De liveblog van de politieke dag is afgesloten. Voor de meest recente ontwikkelingen verwijzen we naar onze website. Herlees het relaas van de dag hier:

Live

  1. 'Noodbegroting' goedgekeurd in Kamer

    De Kamer heeft de "noodbegroting" goedgekeurd die ervoor moet zorgen dat de overheid volgend jaar kan functioneren. De zogenaamde Financiewet geeft de regering voor drie maanden de toestemming om uitgaven te doen.

    De noodbegroting is nodig omdat de ontwerpbegroting die de regering-Michel indiende niet gestemd raakte. Zonder de Financiewet zou de overheid na nieuwjaar geen belastingen kunnen heffen of uitgaven kunnen doen. Zo zou ze de lonen van het overheidspersoneel niet meer kunnen betalen of geen facturen meer kunnen vereffenen.

    In de begroting van 'voorlopige twaalfden' wordt de begroting van 2018 in 12 delen verdeeld. Elke maand mag in 2019 dan niet meer uitgegeven worden dan zo'n deel.

    Enkel Vlaams Belang stemde tegen, de PVDA onthield zich.

  2. Nettolonen gaan nog steeds omhoog door taxshift

    De nettolonen gaan vanaf 1 januari wel degelijk omhoog als gevolg van de taxshift. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).

    Er was de voorbije dagen twijfel gerezen of het ontslag van de regering het laatste deel van de taxshift niet in gevaar zou brengen. Maar dat is niet het geval, bevestigt De Croo. "Dit is niet gekoppeld aan de begrotingsopmaak", klinkt het bij de minister.

    Concreet stijgt voor iedereen de belastingvrije som en wordt de inkomensschijf van veertig procent verbreed. Met andere woorden: een groter deel van de inkomenswordt belast aan veertig procent, en minder aan 45 procent.

  3. “Ik hou m’n hart vast voor de verkiezingscampagne en vooral voor wat erna komt”: lezers reageren op de politieke crisis

    Een selectie uit de lezersbrieven na het ontslag van de federale regering: "In de hardvochtige N-VA van vandaag herken ik niets meer van mijn politieke idealen."

  4. Mis niets via uw mailbox

  5. Koning ziet morgen ook premier en Kamervoorzitter

    Koning Filip consulteert morgen ook nog Kamervoorzitter Siegfried Bracke en premier Michel zelf.

    Om 10 uur ontvangt de koning Bracke, om 11.15 uur Michel. Hij houdt het ontslag van de regering op dit moment in beraad. Verwacht wordt dat hij morgen laat weten of hij het ontslag aanvaardt. Als dat gebeurt, gaat de regering hoe dan ook in lopende zaken. 

  6. Stand van zaken

    • Koning Filip heeft bijna alle partijvoorzitters geconsulteerd. Vrijdag volgt Peter Mertens (PVDA) nog.

    • Vlaams Belang kreeg (vooralsnog) geen uitnodiging van het paleis, en dat deed de partij protesteren aan het paleis.

    • Filip verduidelijkt morgen wellicht of hij het ontslag van de regering aanvaardt of weigert. Verwacht wordt dat hij het aanvaardt.

     • De regering gaat ofwel in lopende zaken tot de verkiezingen van 26 mei, ofwel ontbindt het parlement zichzelf en komen er binnen de 40 dagen vervroegde verkiezingen.

    Wouter Beke (CD&V) fietst naar zijn afspraak met de koning.Beeld Photo News
  7. 23 procent van Vlamingen wil vervroegde verkiezingen

    23 procent van de Vlamingen wil dat er vervroegde verkiezingen komen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau iVOX in opdracht van VTM Nieuws bij 2.000 Belgen. 

     In het zuiden van het land is het cijfer nog lager: amper 15 procent van de Walen wil sneller naar de stembus. 18,5 procent van de Belgen geeft aan geen voorkeur te hebben.

  8. Koning consulteert vrijdag verder

    Koning Filip consulteert vrijdag de laatste partijvoorzitter, Peter Mertens (PVDA). Daarna is het afwachten of hij het ontslag van de regering aanvaardt of weigert.

    Vlaams Belang - dat meer Kamerleden telt dan PVDA - hekelt dat het vooralsnog geen uitnodiging kreeg voor een audiëntie. Ook de onafhankelijke kamerleden Vuye & Wouters en de Parti Populaire kregen naar verluidt (nog) geen uitnodiging.

    "Blijkbaar ontvangt de koning liever vazallen van communistische dictaturen en rabiate Vlamingenhaters dan de partijvoorzitter van een democratische partij, die meer dan een half miljoen kiezers vertegenwoordigt", zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, die prompt protesteerde aan de ingang van het paleis in Brussel. 

    Ook Kamerlid Hendrik Vuye van Vuye & Wouters spreekt zijn ongenoegen uit over de gang van zaken. "Koning ontvangt het fransdolle DéFi... maar niet V&W... @MonarchieBe maakt een duidelijke keuze: la Belgique sera latine ou elle ne sera pas... et la monarchie également", zegt hij op twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De ontslagnemende regering gaat intussen over tot de orde van de dag. Het Kernkabinet met de belangrijkste ministers komt om 9 uur samen. 

  9. Wat is een regering 'in lopende zaken'?

    Naar alle waarschijnlijkheid aanvaardt de koning het ontslag van de regering en gaat Michel II in lopende zaken. De Kamer wordt dan pas op 40 dagen voor de verkiezingen van 26 mei ontbonden, en werkt dus door tot halverwege april.

    Een regering in lopende zaken is geen volwaardige regering. Ze mag eigenlijk alleen zorgen voor de continuïteit van het bestuur: beslissingen die al zijn genomen, mogen nog worden uitgevoerd, maar nieuwe beleidskeuzes zitten er niet meer in.

    Lees hier meer

  10. DéFI-voorzitter Maingain verlaat het paleis

    De koning heeft ook Olivier Maingain, voorzitter van DéFI ontvangen in het paleis.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. MR-voorzitter Olivier Chastel verlaat het paleis

    De voorzitter van de MR Olivier Chastel heeft zonet het paleis verlaten na zijn audiëntie met de koning.

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Bestuursakkoord in Antwerpen

    Temidden de federale crisis is er in Antwerpen een akkoord over het nieuwe stadsbestuur. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaat in zee met Open Vld en sp.a.

  13. Vlaams Belang voert actie

    Vlaams Belang voert vanaf 15 uur actie aan het koninklijk paleis omdat voorzitter Tom Van Grieken (nog) niet is uitgenodigd voor een audiëntie bij de koning.

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Vlaams Belang en Vuye en Wouters (nog) niet uitgenodigd

    Hendrik Vuye (Vuye en Wouters) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) werden nog niet op audiëntie gevraagd bij koning Filip.

    Opvallend, want hun partijen zijn met respectievelijk 2 en 3 zetels minstens even groot als PVDA en Défi met respectievelijk 2 en 1 zetel. Peter Mertens en Olivier Maingain, de voorzitters van die partijen, zijn wél op de koffie gevraagd bij de vorst.

  15. Ook MR wil alternatief voor btw-verlaging elektriciteit

    Ook de MR verkiest een gerichte steunmaatregel voor wie daar het meeste voordeel bij heeft, dan voor een algemene verlaging van de btw op elektriciteit. Bovendien zou die btw-verlaging de automatische indexering van de lonen en uitkeringen uitstellen, zegt voorzitter Olivier Chastel.

    Chastel bevestigde woensdagavond op de RTBF dat zijn partij de koopkracht wil opkrikken. Hij benadrukte daarbij dat de fiscale hervormingen die de federale regering heeft doorgevoerd, ervoor hebben gezorgd dat "de nettolonen aanzienlijk stijgen".

    In een mededeling donderdag noemt de voorzitter van de Franstalige liberalen het essentieel steun te bieden aan de "sociale huurders, de gepensioneerden en de lage en middeninkomens". Volgens Chastel werkte premier Charles Michel al weken aan voorstellen in dat verband. "De bevriezing van de prijzen van diesel en benzine die begin december werd beslist, past in dat kader."

    MR-voorzitter Olivier Chastel.Beeld Photo News
  16. Ecolo wil geen btw-verlaging op elektriciteit, maar stelt alternatief voor

    Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet (Ecolo) bij het koninklijk paleis vandaag.Beeld Photo News

    Als het van Ecolo afhangt, komt er geen lineaire verlaging van de btw op elektriciteit. De Franstalige groenen pleiten er wel voor het equivalent van zo'n btw-verlaging te herverdelen onder "wie het meest lijdt onder de sociale en economische crisis". Een andere prioriteit is de concretisering van de kernuitstap.

    "De situatie begint duidelijker te worden", verklaarde covoorzitter Jean-Marc Nollet op de RTBF. "We zullen in lopende zaken zitten en zodra de bladzijde van de N-VA-MR-regering is omgedraaid, kunnen we vooruitgaan."

    'Het vertrek van N-VA uit de regering maakt het eindelijk mogelijk de kernuitstap te realiseren'
    Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet

    Een van de maatregelen die naar voren worden geschoven om de koopkracht te ondersteunen, is een verlaging van de btw op elektriciteit. Die werd onder de regering-Di Rupo verlaagd van 21 naar 6 procent, maar de regering-Michel maakte die ingreep bij het begin van de legislatuur ongedaan. De btw opnieuw verlagen was een van de voorstellen die ontslagnemend premier Charles Michel dinsdag – tevergeefs – richting de linkse oppositie lanceerde.

    Ecolo is geen voorstander van dat voorstel. Die zou immers ook de meest gegoeden bevoordelen, terwijl "zij dat niet echt nodig hebben". De groenen willen de btw op 21 procent houden en het equivalent van de kostprijs van een btw-verlaging voor de staat, herverdelen onder "wie het meest lijdt onder de sociale en economische crisis". Dat bedrag wordt geschat op 500 tot 600 miljoen euro. Over de vraag onder welke vorm het bedrag zou terugvloeien, kan worden gepraat.

    Een tweede prioriteit voor de groenen is de kernuitstap. "Het vertrek van N-VA uit de regering maakt het vandaag eindelijk mogelijk de kernuitstap te realiseren. We staan ter beschikking om met de minister samen te werken, zelfs tijdens de vakantie", aldus Nollet.

    Nollet ging eerder vandaag, samen met covoorzitter Zakia Khattabi, langs bij koning Filip in het kader van diens consultaties. 

  17. Koning zet consultaties voort in de namiddag

    Deze middag gaan achtereenvolgens CD&V-voorzitter Wouter Beke, MR-voorzitter Olivier Chastel en DéFI-voorzitter Olivier Maingain op audiëntie bij koning Filip. Morgenochtend mag voorzitter Peter Mertens naar de koning, zegt zijn partij PVDA.

    De koning startte gisteren zijn consultaties met de partijvoorzitters. Het is onduidelijk of en welke andere partijen nog een uitnodiging mogen verwachten.

    Daarna is het afwachten welk antwoord de koning zal formuleren op het ontslag dat premier Michel eergisteren indiende, maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat hij dat zal weigeren. Vervroegde verkiezingen zullen er wellicht niet komen. Het is aan de Kamer om zichzelf te ontbinden en daar is geen meerderheid voor.

  18. Ook Crombez op audiëntie bij koning

    De koning heeft deze voormiddag sp.a-voorzitter John Crombez ontvangen op het paleis. Eerder vandaag werden Meyrem Almaci (voorzitter van Groen) en Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet (covoorzitters van Ecolo), ontvangen op het Paleis te Brussel. 


    Sp.a-voorzitter John Crombez en koning Filip.Beeld BELGA
  19. Lopende zaken: wat betekent dat voor u?

    Als koning Filip het ontslag van de regering aanvaardt, waarna de Kamer zichzelf niet ontbindt, gaat de oranje-blauwe coalitie dus door in lopende zaken. De Kamer wordt dan pas op 40 dagen voor de verkiezingen van 26 mei ontbonden, en werkt dus door tot halverwege april. 

    Maar wat betekent die lopende zaken precies? En wat zijn de gevolgen voor u? Dat leest u hier.

  20. De Croo en Van Overtveldt in de clinch over begroting

    Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) fronst de wenkbrauwen bij de waarschuwing die zijn opvolger Alexander De Croo (Open Vld) gisteren uitte over het risico op een ontspoorde begroting. “Ik denk dat de rekenkunde van De Croo een beetje fout zit”, stelde Van Overtveldt donderdag in De ochtend op Radio 1. “Ik begrijp dat de N-VA de impact van zijn beslissing wil minimaliseren, maar men moet de moed hebben het volledige verhaal te vertellen”, reageert De Croo.

    Lees hier meer over de discussie tussen de minister van Financiën en zijn voorganger.

    Dreigt de begroting te ontsporen? Johan Van Overtveldt (N-VA) en Alexander De Croo (Open Vld) raken het niet eensBeeld Photonews / Belga