De Tunnelplaats, waar © Wim Hendrix

Zaak Joeri Dillen tegen Apache.be meteen verdaagd

In Antwerpen is een rechtszaak tegen de nieuwswebsite Apache en een aantal medewerkers over vastgoedberichtgeving meteen met een week uitgesteld. Zo wordt vernomen bij de redactie zelf, die bijval krijgt uit onder meer academische hoek.

Projectontwikkelaar Land Invest Group en Joeri Dillen daagden Apache.be voor de rechter voor hun berichtgeving over het dossier van de Tunnelplaats, met linken naar onder meer Land Invest Group, Joeri Dillen en Optima. Land Invest zelf zou de verwijdering eisen van alle artikels en een schadevergoeding van 250.000 euro, Joeri Dillen - voormalig kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) - zou 100.000 euro eisen voor laster en eerroof.

Volgens Apache.be kwam de zaak die Dillen heeft ingesteld woensdag voor, maar werd ze meteen uitgesteld tot 26 oktober, de dag waarop de zaak van Land Invest Group voorkomt. “Wellicht worden de zaken dan samengevoegd, en dan zal een conclusiekalender worden vastgesteld of eventueel doorverwezen worden naar een gespecialiseerde kamer”, klinkt het.

“Censuur”

Apache.be blijft bij haar berichtgeving, verwijst naar de persvrijheid en stelt dat de poging om de artikels te verwijderen “extreem verregaand” is en “ruikt naar censuur”.

Ook voor hoogleraar Mediarecht Dirk Voorhoof lijkt, in een opiniestuk op de nieuwswebsite zelf, de vordering tot verwijdering van artikels buiten proportie en is ze mogelijk daarom alleen al in strijd met de expressie- en persvrijheid. Volgens Voorhoof, die zich niet uitspreekt over de grond van de zaak, weten de eisers dat een schadevergoeding van 350.000 euro een financiële strop voor Apache.be zou betekenen en zou een dergelijke vordering daarom de toets met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet doorstaan.

Groen haalt uit naar bouwpromotor na claim tegen website Apache

© belga

Wouter Van Besien, fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, haalt uit naar Land Invest Group. Deze bouwpromotor heeft een claim ingediend tegen website Apache, die een reeks artikels publiceerde over de mogelijke verwevenheid tussen het Antwerpse stadsbestuur en de vastgoedwereld.

Apache, een website rond onderzoeksjournalistiek, maakte deze ochtend bekend dat ze voor de rechter wordt gedaagd door Land Invest Group, een bouwpromotor. Inzet is een artikelenreeks rond de Optima-zaak, het bouwproject aan de Antwerpse Tunnelplaats en andere vastgoeddeals in Antwerpen. De eiser vraagt onmiddellijke verwijdering van alle artikels en een schadevergoeding van 250.000 euro. "Dat is meteen het grof geschut", reageert Apache. "Vier jaar volgt onze redactie de dossiers al op, maar zelden beantwoordden Land Invest Group en Dillen onze vragen tot meer uitleg over hun rol in de dossiers. Persvrijheid staat in de grondwet opgenomen. Vragen om artikels te verwijderen, is extreem verregaand en ruikt naar censuur. De schadevergoedingen zijn ook buiten alle proporties."

Ook Wouter Van Besien mengt zich nu in het debat, als fractieleider van Groen in de gemeenteraad. "Dit is pure journalistieke intimidatie. De journalisten van Apache proberen al jaren de verwevenheid tussen politiek en vastgoedontwikkeling bloot te leggen. Verschillende dossiers roepen meer vragen op dan dat er antwoorden komen. Deze journalisten voor de rechter dagen en zwaaien met een eis tot mega-schadevergoeding, is een poging om hen monddood te maken. Met Groen vinden wij het belangrijk dat kritische journalistiek alle vrijheid krijgt.” Groen is al langer vragende partij naar een externe audit van alle diensten en kabinetten die betrokken zijn bij de toekenning van stedenbouwkundige vergunningen en dossiers van ruimtelijke ordening in Antwerpen, zegt Van Besien nog. “Die eis zullen wij blijven stellen”, aldus Van Besien. “Daarnaast is het van het grootste belang dat journalisten de vrijheid en het respect krijgen om dergelijke zaken kritisch tegen het licht te houden.“

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER