Pasgeboren baby’s worden vanaf 2019 gescreend op mucoviscidose

© iStock

Pasgeboren baby’s zullen van 1 januari 2019 met het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen ook gescreend worden op mucoviscidose.

Zo wil minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen ervoor zorgen dat de erfelijke aandoening voor de leeftijd van 2 maanden wordt vastgesteld, zodat de behandeling al vroeg kan starten.

Het bevolkingsonderzoek wordt al jaren gebruikt om pasgeboren kinderen te screenen op elf mogelijk aangeboren aandoeningen. Dat gebeurt via de afname van een bloedstaal uit de rug van het handje tussen de 72 en 96 uur na de geboorte. Bedoeling is om ziektes op te sporen die al voor de geboorte aanwezig zijn, maar klinisch nog niet vastgesteld kunnen worden. Het gaat om zeldzame ziektes met vaak ernstige gevolgen. Het onderzoek is een succes, want meer dan 99 procent van de ouders laat hun kind screenen, verklaart Vandeurzen. zo’n 67.000 pasgeborenen worden jaarlijks gescreend.

Vanaf 1 januari wordt mucoviscidose als twaalfde ziekte aan het onderzoek toegevoegd. Het is een aangeboren en levensbedreigende erfelijke aandoening die vooral klachten veroorzaakt in de longen en de vertering. De levensverwachting van patiënten ligt momenteel op 38 jaar. Het is nuttig om de ziekte al tijdens de eerste twee levensmaanden vast te stellen. Want de klachten van de kinderen die aan de ziekte lijden zijn tijdens het eerste levensjaar niet duidelijk genoeg.

Een vroege diagnose kan ervoor zorgen dat het ziekteverloop minder snel gaat en de behandeling minder zwaar is. Zo worden de longen minder snel aangetast en leven de patiënten langer. Een neonatale screening is volgens het kabinet van minister Vandeurzen realistischer dan een preconceptuele, waarbij de ouders gescreend worden of ze drager van de ziekte zijn. Er zijn bijvoorbeeld nog een aantal ethische vragen in het debat over die preconceptuele screening. Bovendien is een op de vier zwangerschappen ongepland, waardoor neonatale screening belangrijk blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content