Direct naar artikelinhoud
Banksy

Banksy laat opnieuw controversieel kunstwerk achter

Het bewuste werk, een perimeter moet het beschermen.Beeld AP

Graffitikunstenaar Banksy heeft opnieuw een kunstwerk achtergelaten. Deze keer op een doodgewone oude garage in de stad Port Talbot in Wales. 

Banksy werkte met twee muren waardoor zijn werk op twee verschillende manieren kan bekeken worden. Zo toont de ene hoek een jongetje dat zijn armen spreidt en zijn tong uitsteekt om zo sneeuwvlokjes op te vangen, maar toont de ander hoek hoe de sneeuwvlokjes eigenlijk as van een vuur zijn. 

Een foto die is geplaatst door null (@banksy) op

Twee verhalen volgens Banksy

Wat later bevestigde de kunstenaar dat de muurschildering wel degelijk van zijn hand is. Dat doet hij in een filmpje op zijn officiële Instagram-account. Met op de achtergrond verschillende rookpluimen en oude fabrieken, toont het filmpje toont niet enkel een kunstwerk maar ook het industriële verleden van Port Talbot. Daarom wordt het kunstwerk opgevat als een protest tegen de klimaatvervuiling en bijhorende impact op de jongere generatie.

Ian Lewis is de trotse eigenaar van de oude garage. Hij ontdekte het werkje ’s morgens maar geloofde niet dat het om een kunstwerk van Banksy ging. Totdat hij een foto aan zijn zoon liet zien. Het nieuws ging al snel de ronde waarop verschillende mensen de graffiti kwamen bewonderen. De politie moest de garage zelfs afzetten met een perimeter opdat het werk niet beschadigd zou worden.

Enkele geïnteresseerden hebben alvast een bod gedaan om de garage, die plots in waarde steeg, te kopen. Het hoogste bod bedraagt voorlopig 25.000 pond of ongeveer 27.500 euro.

Pseudoniem Banksy

De naam Banksy is intussen wereldberoemd, maar niemand kan er een gezicht op plakken. De graffitikunstenaar verbaast mensen graag met zijn muurschilderingen, op de meest onverwachte plaatsen. Bovendien sloeg hij de wereld nog niet zo lang geleden met verstomming nadat een van zijn werken zichzelf versnipperde nadat het geveild werd.