Erdogan en Rohani willen beter samenwerken in Syrië

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Iraanse ambtsgenoot Hassan Rohani gaan hun samenwerking inzake Syrië versterken. Dat hebben ze vandaag beslist bij een ontmoeting in Ankara. De twee probeerden wel het onderwerp van de Amerikaanse terugtrekking te vermijden. De ontmoeting stond al langer gepland, dus voor de aankondiging van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië.

"Er zijn veel maatregelen die Turkije en Iran samen kunnen nemen om een einde te maken aan de strijd en vrede terug te brengen", zo zei Erdogan achteraf. De territoriale integriteit van Syrië moet gerespecteerd worden door alle partijen. Onze beide landen zijn het daarover eens", zo zei Rohani op zijn beurt.

Via het zogenoemde Astana-proces voeren Iran, Rusland en Turkije gesprekken die tot een politieke oplossing van de oorlog in Syrië moeten leiden. Het overleg zonder Washington kwam tot stand nadat Turkije - dat de oppositie tegen president Bashar al-Assad steunt - in 2016 dichter bij Rusland ging aanleunen. Er is nog steeds geen oplossing gevonden voor de oorlog die sinds maart 2011 meer dan 350.000 levens heeft geëist.

Bron: Belga