Koning rondt tweede reeks consultaties af, Vlaams Belang trekt misnoegd en zonder uitnodiging naar paleis

DéFI-voorzitter Olivier Maingain heeft het paleis in Brussel verlaten. Hij was de laatste, koning Filip consulteert vrijdagochtend verder.

Mochten vandaag op de koffie bij de koning: Groen-voorzitster Meyrem Almaci, Ecolo-covoorzitters Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet, John Crombez van sp.a, CD&V-kopman Wouter Beke, Olivier Chastel van MR en Olivier Maingain van DéFI.

(Lees verder onder de video)

© Photo News

Vlaams Belang misnoegd

Vrijdagochtend om 9 uur mag Peter Mertens van PVDA langsgaan, zeer tegen de zin van Vlaams Belang - dat meer Kamerleden telt, maar vooralsnog geen uitnodiging kreeg. Ook Vuye & Wouters en de Parti Populaire kregen naar verluidt (nog) geen uitnodiging.

“Blijkbaar ontvangt de koning liever vazallen van communistische dictaturen en rabiate Vlamingenhaters dan de partijvoorzitter van een democratische partij, die meer dan een half miljoen kiezers vertegenwoordigt”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken daarover. Hij trok donderdagmiddag dan maar zelf naar het paleis gewapend met een reclamewagen met daarop de boodschap ‘Genoeg politiek theater. Laat het volk beslissen’. “Niet de koning maar het volk moet over haar toekomst beslissen. Politici die schrik hebben van de mening van de bevolking, zijn het niet waard om leiders te zijn van dat volk.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Kamerlid Hendrik Vuye van Vuye & Wouters spreekt zijn ongenoegen uit over de gang van zaken. “Koning ontvangt het fransdolle DéFi... maar niet V&W... @MonarchieBe maakt een duidelijke keuze: la Belgique sera latine ou elle ne sera pas... et la monarchie également”, zegt hij op twitter.

De ontslagnemende regering gaat intussen over tot de orde van de dag. Zoals elke vrijdag is er ook nu een ministerraad voorzien, al komen nieuwe initiatieven daar niet meer aan bod.

Bekijk ook:

Koning ontvangt Bart De Wever

Lutgen en Rutten als eerste op consultatie bij de koning

Wouter Beke verlaat na consultatie bij koning per fiets het paleis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER