Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Drone-probleem houdt aan: Londen-Gatwick laat vandaag “beperkt aantal vluchten” vertrekken

Gestrande passagiers in Gatwick Airport.Beeld AP

Op de luchthaven van Gatwick bij Londen komt het vliegverkeer stilaan terug op gang. De tweede grootste luchthaven in het Verenigd Koninkrijk en de zevende grootste van Europa werd sinds woensdagavond geteisterd door drones waardoor het vliegverkeer stil lag.

en

Of er ondertussen werkelijk geen drone meer rondvliegt, is nog onduidelijk. Wel is het eerste vliegtuig inmiddels geland op Gatwick. Het gaat om een vlucht van China Eastern Airlines uit Shanghai. De luchthaven meldt op zijn website dat in de komende uren geprobeerd zal worden een beperkt aantal vliegtuigen te laten opstijgen en landen.

Sinds woensdagavond werden in de buurt van de luchthaven meermaals  drones gesignaleerd. De politie en het leger zijn ingezet, inclusief helikopters, maar die konden het probleem nog niet verhelpen. Het neerschieten van de drone werd ongewenst verklaard wegens het gevaar van verdwaalde kogels.

Hinder

De sluiting van de tweede grootste luchthaven van het UK leidt tot heel wat hinder. Gisteren werden 760 vluchten, goed voor 110.000 passagiers, geannuleerd. Bijgevolg zaten zo’n 100.000 mensen vast op de luchthaven, wat voor de nodige chaos zorgde.

Of de luchthaven vandaag helemaal zal opengaan, blijft dus nog onduidelijk. Ryanair kondigde al aan dat ze al haar vluchten omleidt naar de luchthaven van Stansted, ten noordoosten van Londen.

Veel vluchten worden omgeleid naar een andere luchthaven.Beeld AP

“Eco-terrorisme?”

Wie achter de ‘drone-aanval’ zit, is voorlopig nog niet bekend. Een van de pistes die de politie onderzoekt is of er een ‘lone wolf eco-terrorist’ achter de drones zit. De milieu-activistengroep Extinction Rebellion, die onlangs nog grootschalige protesten in Londen organiseerde, zag zich genoodzaakt om de geruchten de kop in te drukken dat zij achter de eventuele ‘eco-terreur’ zitten. “Extinction Rebellion heeft niets te maken met de drones op de luchthaven van Gatwick”, zegt de organisatie in een tweet. “We hebben de geruchten horen rondgaan, maar willen benadrukken dat onze acties altijd ‘bovengronds’ zijn: we komen openlijk uit voor onze acties, leggen verantwoording af en dragen de gevolgen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Geen enkele andere organisatie heeft tot nu de verantwoordelijkheid voor de drones opgeëist.

Britse vliegvelden worden wel vaker geplaagd door dronegebruikers. Dit jaar waren er al meer dan honderd incidenten, maar de overlast is meestal snel voorbij. De autoriteiten bleven tijdens het Gatwick-incident herhalen dat er 5 jaar cel staat op het illegaal opereren van drones, maar uit die dreiging sprak steeds meer wanhoop en machteloosheid.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Gestrande passagiers in Gatwick Airport.Beeld EPA
Een helicopter in de buurt van de landingsbaan op Gatwick Airport.Beeld AP