© BELGA

© BELGA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Schutter Joods Museum spreekt eenmalig bij start assisenproces: “Laat mijn familie hierbuiten”

Hij was dan toch komen opdagen, Mehdi Nemmouche (33). De vermoedelijke schutter van de aanslag op het Joods Museum in Brussel verscheen gisteren tegen alle verwachtingen in op de eerste dag van zijn assisenproces. Hij sprak de zaal zelfs toe, na vier jaar stilte.

Yves Barbieux

Maar dat optreden zou weleens eenmalig geweest kunnen zijn, zegt zijn advocaat. “Wij hebben 130 getuigen gevraagd”, zegt meester Sébastien Courtoy. “Maar onze getuigen worden geweigerd, en het hof gunt ons geen twee weken uitstel om de argumenten van het Openbaar Ministerie gepast te kunnen counteren. Wat moet meneer Nemmouche dan nog komen vertellen?”

Tijdens dat hij gisteren het woord nam, vroeg Nemmouche aan de assisenvoorzitter om zijn familieleden van de getuigenlijst te schrappen. “Laat mijn familie hierbuiten”, vroeg hij uitdrukkelijk. “Mijn oma wordt straks 79. Zij werd al eens verhoord en was toen helemaal van streek. Laat die mensen met rust, lees hun verklaringen voor, maar laat ze thuis blijven. Maak er geen emotioneel proces van.”

Vier doden

Bij de aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014 vielen vier doden. Het assisenproces tegen Mehdi Nemmouche en zijn medebeschuldigde Nacer Bendrer gaat van start op 10 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER