ANP
Volledig scherm
© ANP

Uitzonderlijk: kortste dag van het jaar gaat gepaard met volle maan en zwerm vallende sterren

Vanavond om 23u23 begint de astronomische winter. Met amper 8 uur en 6 minuten tussen zonsopgang en zonsondergang is deze vrijdag 21 december de kortste dag van 2018. Morgen is het om 18u50 ook nog eens volle maan en morgennacht bereikt de meteorenzwerm Ursiden een hoogtepunt. Een uitzonderlijke kerstontmoeting aan de hemel. Over exact een maand maken we op 21 januari ‘s ochtends overigens een volledige maansverduistering mee.

26 reacties

  • Marcel van Alderweireldt

    5 jaar geleden
    Het algemeen belang mag niet wijken voor het belang van de enkele nachtbrakers die hier kiezen voor zomeruur. Wetenschappelijk en logisch is : de zon staat op zijn hoogste punt in het zuiden, en dan is het dus 'high noon'. Punt!
  • Eric Grosemans

    5 jaar geleden
    Wat zouden jullie het liefst willen? Aansluiten bij de gemiddelde zonnetijd van Londen, Praag of st Petersburg? Sommigen verkiezen blijkbaar dat laatste.
  • jill VAN WINCKEL

    5 jaar geleden
    hou dan het zomeruur !!!!! kunnen we tenminste 's avonds nog genieten van een uurtje langer licht …..
  • Philip Verkercke

    5 jaar geleden
    Winter uur is het beste voor iedereen exsperte zeggen dat ook ook voor de natuur en voor de dieren
  • Paul Stok

    5 jaar geleden
    Filip en Jeroen. Liever geen zomeruur. Natuurlijk licht en blauw licht voor het slapengaan zorgen juist voor een slechte slaap. Opname van natuurlijk licht moet 's morgens en overdag gebeuren om de slaap van 's avonds voor te bereiden. In de winter zorgt het zomeruur er vooral voor dat werkenden ' s morgens vrijwel geen licht meer zien. Winteruur is dus de oplossing, sneller licht. Als het zelfs kan, 2 uur achteruit en leven met de zon.