© LD

Zuhal Demir: "Vrouwen zijn doorzetters en harde werkers"

Vrouwen met een migratieachtergrond krijgen bij de samenstelling van kieslijsten de voorkeur op mannen, blijkt uit onderzoek van de VUB. Zij zouden minder bedreigend overkomen. Onzin, zegt Kamerlid Zuhal Demir (N-VA). "Misschien zijn vrouwen wel gewoon hardere werkers."

poj

Acht van de elf politici met Maghrebijnse of Turkse roots in het federaal parlement zijn vrouwen. De vorige regeerperiode waren het er dertien op achttien. Dezelfde verhouding, waarbij allochtone vrouwen de mannen in aantal moeiteloos overtreffen, duikt ook op in het Vlaams Parlement.

Politicologen Karen Celis en Silvia Erzeel (VUB) verklaren die bijzonder sterke aanwezigheid van vrouwen door de manier waarop politieke partijen hun lijsten samenstellen. Ze zouden daarbij inspelen op de groeiende diversiteit in de samenleving, maar er tegelijk rekening mee houden dat veel kiezers moslimmannen sneller aan criminaliteit en zelfs terrorisme koppelen. "Als de partijtop merkt dat de kieslijst overwegend mannelijk, blank, en ouder dan 45 jaar is, zoeken ze personen met een mix die maximaal complementair is", zegt Celis. "En dus kijkt men uit naar jonge, allochtone vrouwen."

Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) vindt die conclusie "kort door de bocht en op het randje van seksisme". "Precies alsof wij onze functie cadeau hebben gekregen."

"Omdat we er voor vechten"

"Dat meer allochtone vrouwen doorstromen naar de parlementen heeft volgens mij simpelweg te maken met het feit dat vrouwen doorzetters zijn, dossierkennis hebben en hard werken", aldus Demir. "Ongetwijfeld vaak meer dan mannen. Als dan wordt gekopt op 'vrouw + allochtoon = succes in de politiek' vind ik dat een brug te ver."

"Ik, maar ook Meryame Kitir (SP.A-Kamerlid, red.) en vele andere vrouwelijke parlementsleden, zijn kinderen van arbeiders. Wij hebben niets cadeau gekregen. We hebben het hier over een partijvoorzitter, een fractieleidster, een pionier als Lanjri (CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri, red.). Die dames verdienen veel en veel beter. Misschien zitten er meer allochtone vrouwen dan mannen in de politiek omdat ze meer moesten kunnen om dezelfde rechten te verwerven als hun broers en daardoor meer studeerden of harder werkten."

"Trouwens, allochtone vrouwen zouden “minder bedreigend zijn” dan mannen. Ik krijg van de vakbonden toch andere signalen", zegt Demir.

Afhankelijk van kieslijst

Bovendien, stelt Demir vast, houdt het onderzoek van Celis en Erzeel geen rekening met de situatie in de regio’s. "Het is maar welke kieslijst je eruit pikt. Limburg, bijvoorbeeld, telt twaalf allochtone schepenen. Acht daarvan zijn mannen, vier vrouwen. In Leuven maakt SP.A'er Mohamed Ridouani veel kans op de burgemeesterssjerp. Gent heeft zijn sterke man Resul Tapmaz in het schepencollege. Daar zitten zelfs geen vrouwen. Het lijkt dus wel mee te vallen met dat statement dat kiezers moslimmannen aan criminaliteit koppelen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer