Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

N-VA, sp.a en Open Vld stellen “de grote verbinding” voor in Antwerpen

Jinnih Beels (sp.a), Bart De Wever (N-VA) en Philippe De Backer (Open Vld).Beeld Tim Dirven

N-VA, sp.a en Open Vld hebben deze middag het Antwerpse ontwerp-bestuursakkoord voorgesteld in het museum Plantin-Moretus. Dat bestuursakkoord kreeg de titel ‘De Grote Verbinding’ mee, en moet van Antwerpen de “meest leefbare stad van Vlaanderen” maken. 

In het bestuursakkoord zitten twee grote lijnen, zo legde Bart De Wever (N-VA) uit. “Van Antwerpen de meest leefbare stad maken en wijkgericht werken, op alle mogelijke beleidsdomeinen”, zei de Antwerpse burgemeester. Daarmee wordt meteen duidelijk dat sp.a haar stempel op het bestuursakkoord kon drukken: wijkwerking was een belangrijk strijdpunt van sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels.

Die verwezenlijkingen van de sp.a liggen vooral op sociaal vlak. Zo komt er een verplicht conformiteitsattest op de hele huurmarkt. Dat was een belangrijk strijdpunt voor de socialisten om de woonkwaliteit te garanderen. Dat thema kwam op de agenda toen afgelopen jaar een gebouw op de Paardenmarkt ontplofte als gevolg van een gaslek. Daarnaast komen er 5.000 nieuwe en vernieuwde sociale woningen. Ook komen er praktijktesten, zowel op de huurmarkt als op de arbeidsmarkt.

Jinnih Beels (sp.a), Bart De Wever (N-VA) en Philippe De Backer (Open Vld).Beeld Tim Dirven

Opvallend, de drie coalitiepartners benadrukken dat het Nederlands en gedeelde waarden centraal staan in het beleid. Dat is een belangrijke eis van N-VA. “De verbindende kracht van onze taal, Nederlands, en onze normen en waarden”, klinkt het. “Daarbij is inclusie ons doel.”

Het bestuursakkoord is uiteraard vooral een compromis tussen de drie coalitiepartners, al was het vooral uitkijken naar wat sp.a zou kunnen binnenhalen om onder meer ten opzichte van de eigen leden te kunnen spreken van een koerswijziging in het huidige beleid. De drie protagonisten op de persconferentie winden daar ook geen doekjes om. Ze erkennen dat over bepaalde zaken van visie verschillen en er compromissen gesloten werden. Zo wordt het hoofddoekenverbod niet afgeschaft, aangezien dat te symbolisch was. Praktijktesten kunnen dan weer wel, “want dat kan een concreet verschil maken”, klinkt het. 

Veiligheid

Daarnaast stelde het nieuwe Antwerpse stadsbestuur nog een rits aan nieuwe maatregelen voor. Zo wordt de A-kaart omgevormd tot pAs, die ook voor mobiliteitstoepassingen zal kunnen worden gebruikt, zoals Velo. De stedelijke musea worden iedere vrijdag gratis en “het MAS moet een echt stadsmuseum worden, waarin de groei van Antwerpen wordt getoond”, zegt De Wever.

Op het vlak van veiligheid wil de nieuwe coalitie de politie meer aanspreekbaar maken. Het cameranetwerk zal worden uitgebreid en mogelijk zullen er in de toekomst ook drones worden ingezet, bijvoorbeeld om het probleem van sluikstorten aan te pakken. Dat laatste was een belangrijk punt voor Open Vld. Het huidige stadsbestuur zet ook het drugsbeleid voort. Daarbij wordt ook onderzocht of er naar Nederlands voorbeeld gewerkt kan worden met zogenaamde stadsmariniers, een stokpaardje van N-VA. Opvallend is wel dat de term ‘War on drugs’ verdwenen lijkt.

De nieuwe coalitie wilt de binnenstad ook “maximaal autoluw” maken, zegt Philippe De Backer (Open Vld). “We hebben de ambitie om van Antwerpen de meest mobiele en meest leefbare stad van Europa te maken”, zegt De Backer. De nieuwe coalitie wil een absolute bewegingsvrijheid voor wandelaars en fietsers. “Voor handelaars komen er ‘minder hinder’-maatregelen.”

Partijcongressen

Het akkoord moet nog wel goedgekeurd worden op de respectievelijke partijcongressen. Vooral bij sp.a wordt er nog met spanning uitgekeken naar hoe de achterban zal reageren. De partij heeft alvast gevraagd aan haar militanten om morgen daarvoor vrij te houden. In januari zal het akkoord dan ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad. 

Sp.a Rood steunt alvast het bestuursakkoord. “Sp.a slaat een sociaal bruggenhoofd met +5.000 sociale woningen. Knap onderhandeld. Meer zat er op basis van de verkiezingsuitslag niet in”, zegt Eric De Bruyn.

Twitter bericht wordt geladen...

Schepencollege

Er circuleren er al verschillende namen voor de schepenposten, ook al worden die officieel pas ingevuld nadat de leden hun goedkeuring hebben gegeven. “Daar zullen vandaag geen vragen over beantwoord worden”, zegt De Wever dan ook.

Jinnih Beels zou voor Jeugd en Onderwijs bevoegd worden, Tom Meeuws zou dan weer Sociale Zaken krijgen. De socialisten zouden nog een halve schepen krijgen die in het midden van de legislatuur wisselt met Open Vld. Dat wordt vermoedelijk Guler Turan.

Voor Open Vld blijft Claude Marinower aan zet maar welke bevoegdheden hij krijgt is nog niet duidelijk. Welke liberaal halverwege de legislatuur overneemt van Turan is ook nog niet bekend.

Lees ook

Nu wacht zwaarste klus voor sp.a. Bestuursakkoord wordt voorgesteld, daarna uitkijken naar wat sp.a-achterban doet

Akkoord in Antwerpen: sp.a en N-VA gaan bibberend de bocht in
  

N-VA claimt de sjerp en ook de havenschepen, dat zou Annick De Ridder worden. Ook Koen Kennis en Fons Duchateau zouden deel blijven uitmaken van het schepencollege. Die laatste krijgt overigens een heel pak bevoegdheden met onder andereWonen, Vespa, Patrimonium, Toerisme, Dierenwelzijn, Stadsbeheer, en Gezondheid-en seniorenzorg.

Dan rest er nog Ludo Van Campenhout of Nabilla Ait Daoud. Eén van hen kan nog rekenen op een post.

Kritiek op sp.a

Toch duiken her en der kritieken op dat sp.a te matig zou onderhandeld hebben, onder andere van politicoloog Dave Sinardet. “Toch wat verbaasd over hoe weinig sp.a écht heeft binnengehaald: geen garantie op warme schoolmaaltijden of extra sociale woningen, praktijktesten zonder sanctionering, geen omslag qua mobiliteit”, tweet hij.

Twitter bericht wordt geladen...

Toch zegt lijsttrekker Jinnih Beels “gerust” naar het partijcongres van zaterdag te stappen met het ontwerp-bestuursakkoord onder de arm. “Ik hoop dat onze leden inzien dat we onze stempel hebben gedrukt op het akkoord”, zegt ze. “Het waren lange en zware onderhandelingen maar we hebben een gemeenschappelijke grond gevonden om de stad rechtvaardiger, socialer en duurzamer te maken.”

Beels ziet in het bestuursakkoord voldoende elementen om te kunnen spreken van een trendbreuk.