Haven van Zeebrugge krijgt nieuwe zeesluis; 35 onteigeningen

De Haven van Zeebrugge is blij dat er een beslissing is genomen rond de zeesluis. Het ontwerp van het voorkeursscenario is vrijdag door de Vlaamse regering goedgekeurd. De nieuw sluis komt op de Visartsite.

“We zijn blij met deze nieuwe stap in een lang proces. Dit is ontzettend belangrijk voor de economische groei van de haven en vooral voor het bereik van de achterhaven. De huidige sluis dateert van 1905 dus een oplossing drong zich op”, aldus Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de Brugse zeehaven.

Het scenario dat nu op tafel ligt, was niet het voorkeursscenario van Zeebrugge. “Maar dat maakt nu niet meer uit. Er is een stap genomen. Doordat dit dossier in een “complex project” is gegoten, is er lang over nagedacht en menen we dat er genoeg draagvlak voor bestaat, zeker om nu alles snel te laten verlopen”, aldus Coens. Er moet wel nog onder meer een openbaar onderzoek gebeuren.

Net zoals Brugge hoopt de haven op flankerende maatregelen zoals een goed mobiliteitsplan waarbij lokaal en zwaar verkeer van elkaar gescheiden wordt. In dit scenario is er ook sprake van 35 onteigeningen, maar in andere scenario’s liep dat nog veel hoger op.

Voor de haven is een tweede zeesluis van cruciaal belang. Op dit moment is de Vandammesluis de enige werkende sluis die de achterhaven verbindt met de zee. Gezien de toenemende activiteiten en frequente defecten aan de sluis, dringt een tweede toegang zich op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen