Archieffoto. Gewone dolfijnen in de Noordzee.
Volledig scherm
Archieffoto. Gewone dolfijnen in de Noordzee. © Tom Schils

Rapport Noordzee: windmolens jagen zeezoogdieren weg, nog te veel vervuiling

Uit een rapport van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) blijkt dat het Belgische gedeelte van de Noordzee nog niet de vooropgestelde milieunormen heeft bereikt. De concentraties toxische stoffen zijn te hoog, zwerfvuil blijft een probleem en het is slecht gesteld met het bodemleven door visserij. Een opvallende vaststelling is dat zeezoogdieren vluchten door windmolenparken. “De groene energie is toch niet zo groen”, zegt marien bioloog Jan Haelters. 

3 reacties

  • ingrid mertens

    5 jaar geleden
    Nog veel werk aan de winkel voor de mens!! Wij leven niet alleen op deze aardbol en dienen er rekening mee te houden, niet meer dan normaal! Waarom moeten de dieren zich altijd maar aanpassen aan de wensen van de mens??
  • Hans Loyaerts

    5 jaar geleden
    Alle windmolens verwijderen en enkel nog elektriciteit aanmaken voor de industrie en de elite met aftandse kerncentrales. De gewone man zal zich wel behelpen met kaarsen en een houtvuur. En, de gewone man zal er via taksen, accijnzen, BTW, kilometerheffingen en allerhande belastingen wel voorzorgen dat de elite niets tekort komt. Denken jullie hier eens hierover na in het stemhokje.
  • Dirk De Coninck

    5 jaar geleden
    Windmolens aan land brengen dezelfde schade toe: het wild verdwijnt door electromagnetische velden, mensen worden er ziek van.