Ex-majoor Bernard Ntuyahaga uitgewezen naar Rwanda

© BELGA

De ex-majoor Bernard Ntuyahaga, die in 2007 door het hof van assisen tot 20 jaar cel veroordeeld is voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para’s in Kigali in 1994, is vrijdag uitgewezen naar Rwanda. Dat hebben zijn dochter en het Centre de lutte contre l’impunité et l’injustice au Rwanda (CLIIR) gemeld. Het nieuws wordt vrijdagnamiddag ook bevestigd door de Dienst Vreemdelingenzaken, die meldt dat de man “naar zijn herkomstland gerepatrieerd” werd.

LEES OOK: “Moordenaar van ergste soort” krijgt geen asiel in België

Naasten van Ntuyahaga hadden donderdag en vrijdagochtend nog postgevat voor het kabinet van minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) in de hoop haar te ontmoeten. Dat is echter niet gelukt, meldt de coördinator van het CLIIR, Joseph Matata, die de dochter van de ex-majoor steunt.

“Zijn advocate heeft ons deze ochtend gecontacteerd om ons te zeggen dat het geen zin heeft om te proberen De Block te ontmoeten. Ze heeft ons gezegd dat ze op de luchthaven was voor zijn uitwijzing”, aldus Matata. De advocate liet dan weer weten dat Ntuyahaga onbereikbaar is. “Maar zijn uitwijzing is het logische gevolg van de procedure.”

Zijn dochter had via een brief aan minister De Block nog gevraagd om Ntuyahaga niet terug te sturen naar Rwanda, omdat hij er blootgesteld zou worden aan “onmenselijke en vernederende behandelingen”.

Zelf liet Ntuyahaga ook al weten dat hij vreest vermoord te worden als hij wordt teruggestuurd naar Rwanda, vanwege zijn rol in de Rwandese genocide.

De vroegere majoor werd in 2007 veroordeeld tot twintig jaar cel, en verbleef in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Hij diende in juni een asielaanvraag in, die werd afgewezen door het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Het voegde ook geen “niet-terugleidingsclausule” naar Rwanda toe aan de beslissing, waardoor de man kon worden gerepatrieerd. Ntuyagaha ging nog in beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, maar die bevestigde de beslissing van het CGVS. “Heden zijn de beroepsmogelijkheden uitgeput”, aldus de Dienst Vreedelingenzaken.

“Het Hof van Justitie in Straatsburg verzet zich niet langer tegen de verwijdering van Bernard Ntuyahaga naar Rwanda sinds de Rwandese overheid schriftelijke garanties heeft gegeven dat betrokkene geen onmenselijke of vernederende behandeling zal ondergaan bij zijn terugkeer naar zijn land”, aldus DVZ nog. “Zijn aanwezigheid in België wordt niet langer gerechtvaardigd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen