Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Donald Trump waarschuwt voor lange "shutdown” als er geen 5 miljard euro komt voor grensmuur Mexico

De Amerikaanse president Donald Trump .Beeld Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump heeft er vandaag opnieuw mee gedreigd dat er een lange "shutdown" van de overheidsdiensten kan komen als het Amerikaanse Congres geen budget voorziet voor een grensmuur met Mexico. "Vandaag komt er een shutdown als de Democraten niet voor grensveiligheid stemmen", schreef Trump op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Na vorige dreigementen van Trump keurde de Amerikaanse Senaat woensdag een voorlopige begrotingswet goed die voldoende overheidsfinanciering voorziet tot 8 februari, inclusief een budget van 5,7 miljard dollar (zo’n 5 miljard euro). Maar als de Democraten vandaag tegen die begrotingswet stemmen, dreigt na vandaag alsnog een zogenaamde "shutdown", waarbij de Amerikaanse regering zonder geld komt te zitten en overheidsdiensten gesloten moeten worden.

Als de president de begrotingswet tegen middernacht lokale tijd (zaterdag 5 uur Belgische tijd) niet tekent, zullen sommige federale overheidsdiensten stante pede zonder geld komen te zitten. De Amerikaanse Senaat stemt normaal later vandaag over de begrotingswet, maar volgens insiders is de kans klein dat de Republikeinen voldoende steun krijgen van de Democraten. 

“De shutdown kan heel lang duren”, waarschuwt Trump. En hij schuift de schuld voor zo'n shutdown in de schoenen van de Democraten. 

Twitter bericht wordt geladen...

“Geen muur mogelijk”

Volgens de Democraten zou Trump het plan van de grensmuur moeten opbergen. Ze vinden dat hij beter alles in het werk zou stellen om de federale agentschappen te laten functioneren voor Kerstmis. Dat zei Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat.

“Er zijn gewoonweg niet genoeg stemmen in de Senaat voor de financiering van een dure grensmuur met belastinggeld”, zei Schumer in de Senaat, minder dan twaalf uur voor de sluiting van negen federale agentschappen door gebrek aan geld.

“President Trump: je krijgt je muur niet”, zei Schumer. Hij voegde eraan toe: “Geef je ‘shutdown’-strategie op. Je hebt die nu al niet minder dan 25 keer aangekondigd. President Trump, jij bezit de shutdown”, zei hij en verweet de opvliegende baas van het Witte Huis te handelen in een vlaag van woede.

“Geen muur mogelijk”
Beeld AFP