© Photo News

Bryan Heynen blijft bij Genk: “Nog niet klaar voor stap hogerop”

Bijna een halve eeuw al maakt Pierre Denier deel uit van de Genkse familie. Onwezenlijk. Niet meer van deze tijd, zou je denken. En toch. Bryan Heynen is goed op weg om in de voetsporen te treden van het clubicoon uit Molenbeersel. Vanaf z’n zesde zat hij in de Genkse jeugdacademie. Donderdag verlengde hij zijn profcontract tot 2023. Doet hij dat uit, dan zit hij aan twee decennia Luminus Arena. “Ik heb het gevoel dat we dit seizoen een prijs kunnen pakken”, blikt Bryan vol vertrouwen naar de niet eens zo verre toekomst.

Roger COX

“Een makkelijke beslissing.” Zo omschrijft de pas 21-jarige Midden-Limburger het gevoel dat hij had toen hij donderdag zijn lot nog wat langer aan zijn huidige club bond. “Ik kom uit de buurt, ik ben hier heel graag en de toekomst van Genk oogt fraai. Daar wil ik mijn rol in spelen.”

Een rol die met de week belangrijker wordt. De competitiestart verliep nog met horten en stoten. Logisch. Hij moest eerst opnieuw in conditie geraken na een zware knieblessure. Maar dat proces verliep uiteindelijk vlotter dan verwacht.

“Natuurlijk waren er wel eens dagen dat ik een beetje twijfelde. Op de bank zitten of in de tribune, dat is voor geen enkele voetballer leuk. Maar in de gesprekken die ik had met de coach en met Dimitri de Condé proefde ik vertrouwen. Ze wilden me de tijd geven om te groeien.”

Eén van de vier

Lang duurde het niet voor Heynen zijn voet naast die van zijn concullega’s op het middenveld kon zetten. De speelkansen die hij kreeg, nam hij telkens met beide handen.

“Pozuelo, Malinovskyi, Berge, het zijn drie kanjers. Met enorm veel kwaliteiten. Tegenwoordig wordt mijn naam in één adem met die van hen genoemd. Ik ben één van de vier, zeg maar. Een prettige vaststelling.”

Volkomen zijn eigen verdienste. Op dit ogenblik valt onmogelijk te voorspellen waar en wanneer de ontwikkeling van Heynen zal stoppen. Maar dat hij nog een ruime groeimarge heeft, staat buiten kijf.

“Of er de voorbije maanden interesse was van andere clubs?” kaatst hij de bal terug. “Ik zou het niet weten. Die vraag moet je eigenlijk aan mijn manager Marcos Pereira stellen. Hij houdt alle mogelijke belangstelling voor zich. Zelf ben ik daar dus niet mee bezig. Het belangrijkste nu is dat ik hier verder ervaring opdoe, dat ik verdere stappen zet in mijn carrière. Ik voel me nog niet klaar voor een stap hogerop. Alles op zijn tijd.”

Pech

Een troef van Heynen is uiteraard zijn polyvalentie. Hij kan zowel Berge als Malinovskyi vervangen.

“Nee, geen voorkeur”, zegt hij. “Het heeft trouwens geen zin om me met één van hen te vergelijken. Als ik op de 6 speel, doe ik dat anders dan Sander. Speel ik op de 8, dan vul ik die positie anders in dan Ruslan. Een kwaliteit van mij is dat ik regelmatig in de box van de tegenstander opduik.”

Tot nu toe leverden die infiltraties nog niet veel succes op. Heynen blijft steken op één doelpunt.

“Maar dat is ook voor een stuk te verklaren door pech. Tegen Besiktas stond uitgerekend Ingvartsen in de weg en tegen Club Brugge was er een magnifieke voetreflex van doelman Horvath. Voor hetzelfde geld had ik nu dus drie goals op mijn naam staan.”

Een engagement van vier en een half seizoen ga je niet zomaar aan. Dan moet je veel geloof hebben in de toekomst van de club.

“Dat is ook zo”, bevestigt Heynen. “Ik geloof dat ik met Genk prijzen kan pakken. Dit jaar misschien al. Jammer dat de beker vliegen is. De uitschakeling woensdag was pijnlijk. Maar in de competitie hebben we een bonus van zeven punten op de naaste achtervolgers. Club Brugge en Antwerp spelen zondag trouwens tegen mekaar. Hopelijk kunnen wij daarvan profiteren. Wij hebben de ploeg om een prijs te pakken.”

Op de langere termijn valt natuurlijk niet uit te sluiten dat een aantal spelers zullen vertrekken.

“Dat is inherent aan het voetbal”, beseft Heynen. “Er zijn twee transferperiodes per jaar. Maar dit is een club met ambitie. De leiding zal er altijd en overal alles aan doen om een sterke ploeg op de been te brengen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer