Hoogspanning bij SP.A: keuren leden bestuursakkoord met De Wever goed?

© ISOPIX

De zenuwen staan strak gespannen bij het Antwerpse SP.A-bestuur. Straks weten ze of hun achterban het ‘ontwerp-bestuursakkoord’ met de N-VA van Antwerps burgemeester Bart De Wever en Open VLD goedkeurt. Er daagden ongezien veel partijleden op voor de stemming, en na de presentatie van de onderhandelaars waren de eerste reacties veelal afkeurend. Onder meer éminence grise Bob Cools toonde zich erg kritisch. Als het akkoord niet goedgekeurd wordt, dreigt de chaos.

syd, tvb, lej

Crasht de Bourgondische coalitie nog voor ze goed en wel begonnen is? Dat is de vraag bij aanvang van het ledencongres van de Antwerpse SP.A. Daar moeten de leden vandaag het bestuursakkoord met N-VA en Open VLD goedkeuren. Maar de dissidenten roerden zich de afgelopen twaalf uur.

“Keur het bestuursakkoord niet goed.” Zo luidde gisteravond plots de boodschap van Antwerps gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid Güler Turan aan de Antwerpse SP.A-leden. Daarmee ging ze lijnrecht in tegen onderhandelaars Tom Meeuws, Jinnih Beels en Yasmine Kherbache. De oproep van Turan, die twee gemeenteraadsleden achter zich zou hebben en gehoor vindt bij de vakbond ABVV en de groep ‘Wij Zijn Socialisten’, was een opdoffer voor de onderhandelaars van SP.A, N-VA en Open VLD. Die stelden gisteren aan de zijde van Bart De Wever hun bestuursakkoord voor, getiteld “De Grote Verbinding”. Maar van verbinding was voor Turan geen sprake. “Dit akkoord is asociaal en repressief”, vond ze.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen Turan vandaag achter zich krijgt in haar opstand tegen de Antwerpse partijtop. Maar de opkomst zaterdagmorgen voor de algemene ledenvergadering was uitzonderlijk groot. Er daagde liefst 350 militanten op. “We hebben nog nooit zoveel volk gezien op een vergadering”, luidde het. Het was dan ook aanschuiven aan het bondsgebouw van de socialistische vakbond ABVV in de Antwerpse Ommeganckstraat, waar de stemming plaatsvindt.

Naast Güler Turan zouden ook de verkozen raadsleden Hicham El Mzairh en Karim Bachar weigerachtig staan tegenover het bestuursakkoord. Samenwerking met De Wever ligt sowieso moeilijk, en echt grote trofeeën hebben de socialistische onderhandelaars volgens de meeste politicologen niet binnengehaald tijdens de onderhandelingen. Bovendien blijft het hoofddoekenverbod gehandhaafd, en dat ligt erg moeilijk bij de allochtone achterban.

LEES OOK. Onrust bij Antwerpse SP.A over nieuw bestuursakkoord: “Dit is een mager beestje voor de socialisten”

© lej

Toch bestond de opkomst vanmorgen vooral uit ‘klassieke’ partijleden: oude getrouwen en vakbondsleden. Er bleek dus niet massaal gemobiliseerd bij de allochtone achterban. Bij de partijtop verwachtten ze een moeilijke discussie, maar wel een - nipte - goedkeuring.

De eigenlijke stemming wordt pas later vandaag verwacht, maar nadat Beels, Meeuws en Kherbache het akkoord hadden verdedigd - “In een democratie heb je niet de luxe om te besturen met gelijkgezinden”, betoogde onder meer Kherbache - kwamen ze meteen onder vuur te liggen, onder meer van gewezen burgemeester en éminence grise Bob Cools. Volgens hem is Tom Meeuws’ schepenmandaat van Sociale Zaken “een lege doos”: “Fons Duchateau (de huidige OCMW-voorzitter namens N-VA, nvdr.) zit eigenlijk aan de knoppen.”

En ook Stephanie Van Houtven, nota bene nationaal ondervoorzitster van SP.A, liet zich erg kritisch uit over het bereikte akkoord. Ook de jongsocialisten hebben al laten weten tegen te stemmen.

Zelfs al krijgt het akkoord later op de dag een fiat, dan is het maar de vraag in welke mate deze ploeg zal samenhangen. In mei volgen alweer verkiezingen. De Wever zal als N-VA-voorzitter geregeld naar voren moeten treden op nationaal niveau, zonder zijn partners in de Sinjorenstad voor de borst te stuiten. Knap lastig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen