Antwerpse SP.A-leden keuren bestuursakkoord met De Wever dan toch goed, maar problemen zijn nog lang niet van de baan

© BELGA

Na een bijzonder bewogen ledenvergadering heeft de Antwerpse SP.A-afdeling het omstreden bestuursakkoord met N-VA en Open VLD goedgekeurd. Uiteindelijk stemden 198 leden voor, 78 tegen en 3 militanten onthielden zich. Ook Open VLD en N-VA hebben hun fiat al gegeven. Toch heerst er nog veel onduidelijkheid over de schepenmandaten én zelfs over de toekomst van de gemeenteraadsleden van SP.A.

syd, svw, hca

Na een urenlange ledenvergadering waar de sfeer vaak erg gespannen was, heeft een meerderheid van de Antwerpse SP.A-leden zich dan toch uitgesproken voor het bestuursakkoord ‘De Grote Verbinding’ van N-VA, SP.A en Open VLD in Antwerpen.

Er daagden ongeveer 350 militanten op voor wat zich aankondigde als een bijzonder moeilijke algemene ledenvergadering. Na kritische geluiden bij een deel van de achterban en de socialistische vakbond had gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid Güler Turan vrijdagavond het vuur aan de lont gestoken. Ze riep de leden op om het ‘ontwerp-bestuursakkoord’ - onderhandeld door Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache - af te keuren wegens “asociaal en te repressief”. Ook twee andere verkozenen, Hicham El Mzairh en Karim Bachar, zouden zich kritisch opstellen.

Kritiek van nationaal ondervoorzitter en gewezen burgemeester

De partijtop was er dan ook niet helemaal gerust in toen de vergadering zaterdagmorgen omstreeks 9.30 uur van start ging. “We verwachten een goedkeuring, maar het kan nipt worden”, luidde het. Kherbache probeerde de achterban dan ook meteen gerust te stellen: “We hebben al eens bestuurd met N-VA in de Vlaamse regering, dankzij ons hebben we nu een tunnel in plaats van een viaduct over de stad. N-VA zijn niet onze vrienden, maar in een democratie heb je niet de luxe om te besturen met gelijkgezinden.”

Maar de eerste reeks tussenkomsten na de voorstelling door de drie onderhandelaars waren uitgesproken negatief. Onder meer gewezen burgemeester Bob Cools én nationaal ondervoorzitter Stephanie Van Houtven lieten verstaan allesbehalve onder de indruk te zijn van wat er op tafel lag. Bovendien liet ook de jongerenafdeling weten tegen te zullen stemmen.

”De schuld van de sossen”

Terwijl verwacht werd dat de stemming tegen 12.30 uur afgelopen zou zijn, sleepten de discussies bijna twee uur langer aan. Maar finaal bleek er dan toch een al bij al overtuigende meerderheid te zijn die bereid was om mee in het bestuur van Bart De Wever te stappen.

© BELGA

“We beseffen dat de taak zwaar zal zijn. We nemen de bezwaren en de twijfels van de mensen mee. We houden jullie zeker op de hoogte, ten alle tijden. We gaan nu samen voor een fundamenteel ander, menselijker en rechtvaardiger beleid”, aldus Jinnih Beels in haar afsluitende speech. Ze gaf ook toe dat het er af en toe hevig en emotioneel aan toe was gegaan.

Beels en Tom Meeuws waren na afloop tot tranen toe bewogen en werden omhelst door ex-gemeenteraadslid Kathleen Van Brempt. “We hebben de mensen vandaag uitgebreid de tijd gegeven om hun frustraties te uiten en zelfs te rouwen, maar daarna zijn velen beginnen nadenken over hoe het nu verder moet en hebben ze toch voor gestemd, zo gaat dat”, aldus Beels . “Dit is nu ook nog maar het begin. Ik hoop dat men binnen zes jaar gaat kunnen zeggen: Antwerpen is beter geworden en het is de schuld van de sossen.”

Quid dissidente gemeenteraadsleden?

Eerder op de dag hadden ook de leden van Open VLD het akkoord al unaniem goedgekeurd. Later volgde ook N-VA dat voobeeld. En zo kan op 1 januari dan toch een nieuw bestuur van N-VA, Open VLD en SP.A van start gaan.

Toch kan De Wever nog niet op beide oren slapen. Beels, Meeuws en Kherbache keurden het bestuursakkoord immers goed, maar de drie overige verkozen gemeenteraadsleden van SP.A - Güler Turan, Karim Bachar en Hicham El Mzairh - stemden tegen. Vraag is immers wat die dissidente SP.A-gemeenteraadsleden nu gaan doen. El Mzairh liet eerder immers al verstaan dat hij overwoog om als onafhankelijke te gaan zetelen als SP.A in zee ging met de N-VA van De Wever. Turan en Bachar lieten na afloop van de vergadering weten dat ze zich de komende dagen willen beraden over hun positie.

LEES OOK.Interne problemen bij SP.A: wie wil er nog schepen worden?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen