‘Zonder twijfel heeft het Arco-dossier gewogen op de regering’

'Als andere landen een afwijking bij Europa willen binnenhalen, zullen wij Arco in herinnering kunnen brengen.' © BelgaImage
Ewald Pironet

‘Dossiers als Arco compromitteren de rechtsstaat’, zegt Itinera-hoofdeconoom Ivan Van de Cloot. Hij hekelt de manier waarop de regering-Michel de gedupeerden wil vergoeden.

17 april 2018

Premier Charles Michel legt een oplossing voor de Arco-kwestie voor aan de Europese Commissie. Die moet oordelen of het om illegale staatssteun gaat of niet.

Ivan van de Cloot: De regering werkte een voorstel uit waarin bijna 800.000 Arco-coöperanten gedeeltelijk vergoed zouden worden door de Belgische staat, Belfius en de christelijke werknemersorganisatie beweging.net voor het verlies dat ze hebben geleden. De Europese Commissie heeft al enkele maanden de kans gehad om het voorstel goed te keuren, maar heeft dat nog altijd niet gedaan. Ik denk ook niet dat het er nog van komt. Weet je wat bijvoorbeeld wel zou kunnen? Dat als andere landen een afwijking bij de Europese Commissie willen binnenhalen, wij Arco in herinnering brengen: ‘Als de Arco-oplossing wordt goedgekeurd, kunnen wij ook leven met jullie uitzondering.’

Heeft de Arco-kwestie gewogen op de regering-Michel?

Van de Cloot: Zeker. En al van vóór de vorming van de regering. Didier Reynders (MR) zei onlangs in een kranteninterview dat Marianne Thyssen (CD&V) naar de Commissie werd gestuurd om Arco te regelen. Dat heeft een cruciale rol gespeeld bij de vorming van de regering, die moeizaam verliep. Kris Peeters (CD&V) greep toen naast het premierschap omdat de CD&V de Europese Commissaris wou benoemen. Of: hoe zaken uit de achterkeuken in dit land vaak een grote impact hebben.

Voor de principes van de verlichting moet elke dag worden gestreden.

Denkt u dat de Arco- gedupeerden hun verloren geld ooit nog terugzien?

Van de Cloot: Hoogstens een schijntje ervan. Eigenlijk zouden de verantwoordelijke CD&V-politici er goed aan doen dat ook toe te geven. Ik herinner in dat verband aan een recente tweet van VRT-journalist Lieven Verstraete: ‘Beste Kris Peeters. Mijn ouders waren hun hele leven overtuigde Kajotters. Maar mijn vader is bitter gestorven om wat met Bacob/Dexia en Arco gebeurde. Hij liet me 2683 euro aan Arco-aandelen achter. Ik ga ervan uit dat dit helemaal weg is. Geef dit nu gewoon toe. Het zal je deugd doen.’

Moet beweging.net meer doen?

Van de Cloot: Ja, want de christelijke werknemersorganisaties dragen een grote verantwoordelijkheid in de hele kwestie. Zo’n 96 procent van het geld van Arco werd belegd in één beursgenoteerd aandeel: Dexia. De christelijke zuil was referentieaandeelhouder, eigen mensen zaten er op sleutelposities. Zij hadden moeten ingrijpen toen Dexia ontoelaatbare risico’s nam.

Welke les valt er uit Arco te trekken?

Van de Cloot: Alle politici hebben de mond vol van de principes van de verlichting en het belang van de rechtsstaat. Daarbij vergeten ze dat daar elke dag voor moet worden gestreden. En soms moet daarvoor een prijs worden betaald. Nu compromitteert men de rechtsstaat met een dossier als Arco.

Nog zoiets: de benoeming van Steven Vanackere als directeur bij de Nationale Bank kan ertoe leiden dat hij daar over het financiële dossier Arco zal moeten oordelen, terwijl hij net door de Arco-kwestie is opgestapt als minister van Financiën. Voor een centrale bank die moet waken over de gezondheid van ons geld, is onafhankelijkheid het hoogste goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content