Na 14 jaar slaat noodlot opnieuw toe: minstens 222 doden door tsunami in Indonesië

Net als veertien jaar geleden is Indonesië opnieuw in de kerstperiode getroffen door een tsunami. Er vielen minstens 222 doden toen de kusten rond de zeestraat van Soenda, tussen Java en Sumatra, overspoeld werden. Dat maakt de Indonesische regering bekend. Er wordt gevreesd dat de dodentol nog fors zal oplopen en dat er mogelijk nog een nieuwe tsunami zit aan te komen. De vloedgolf raasde midden het vakantieseizoen over populaire toeristenstranden.

Volgens het Indonesische agentschap voor geofysisch onderzoek werd de tsunami hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatoa, die op een eiland in de zeestraat ligt. Door de uitbarsting zouden er onderzeese aardverschuivingen zijn ontstaan die het zeewater omhoog stuwden. Bovendien was het volle maan, waardoor de getijstromen nog sterker zijn. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog. De eruptie vond zaterdagavond plaats rond 21.03 uur plaatselijke tijd en 24 minuten later kwam de tsunami aan land.

Omdat het net op dat moment vloed was, werd de situatie nog verergerd door de gelijktijdige overstroming, zei woordvoerder Sutopo Nugroho van de civiele bescherming. Volgens hem stierven er zowel mensen in de provincie Lumpang op Sumatra aan de noordkant van de zeestraat van Soenda als in de Javaanse provincie Banten, ten zuiden van de zeestraat en grenzend aan de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Verblijft u momenteel in Indonesië of kent u iemand die er op vakantie is? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vermeld ook zeker uw woonplaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vakantiegebied

Een aantal van de zwaarst getroffen gebieden bevinden zich in Banten, waar veel strandaccommodatie is voor toeristen. Alleen al daar zijn volgens Nugroho 126 mensen omgekomen. Vanwege het vakantieseizoen was er veel bedrijvigheid. Volgens Nugroho zijn minstens 430 huizen, negen hotelcomplexen, tien schepen en tientallen auto’s beschadigd. Zware schade werd onder meer gemeld van het toeristenstrand Carita. Nugroho verspreidde videobeelden op Twitter waarop hopen puin door verwoeste huizen en volledig gesloopte auto’s te zien zijn.

Op het moment dat de lokale popgroep Seventeen zaterdag een openluchtconcert gaf op Tanjung Lesung Beach, werden alle aanwezigen overspoeld door het water. Er vielen vele dodelijke slachtoffers, onder wie de bassist en manager van de band.

Ooggetuigen maken melding van meerdere golven die de strandden overspoelden. Er was ook een luid geraas te horen. Gevreesd wordt dat het aantal doden nog verder kan stijgen. Op beelden is te zien hoe straten zijn onderlopen en een auto is omgekanteld door het water. Er werden minstens 560 woningen vernield, net als 9 hotels, 60 restaurants en 350 boten.

De dodentol zal vermoedelijk nog fors oplopen. Volgens sommige bronnen vielen er op de westkust van Java alleen al meer dan 90 doden, in Zuid-Sumatra zouden al ruim 110 dodelijke slachtoffers geteld zijn. Er zijn ook al minstens 745 gewonden geteld en nog zeker 30 mensen zijn vermist.

Sutopo Purwo Nugroho, directeur van het Indonesische agentschap voor rampenbeheer, plaatste luchtbeelden online van het getroffen gebied Kalianda Beach (in het zuiden van Lampung). Daar zouden al 35 doden en 115 gewonden geteld zijn.

Waarschuwing blijft

Omdat de vulkaan nog altijd actief is, waarschuwt Sutopo ook dat er mogelijk nog een nieuwe tsunami zit aan te komen. In het gebied zijn tot en met morgen waarschuwingen rond hoge golven actief en de bewoners worden gevraagd om van de kust weg te blijven.

De president van Indonesië, Joko Widodo, meldt dat de overheid zo veel mogelijk inspanningen levert om slachtoffers te zoeken en om voor de gewonden te zorgen. Hij uitte ook nog zijn “diepe medeleven” aan de families van de slachtoffers.

De reddingsacties worden wel bemoeilijkt door de slechte staat van de wegen, zegt Kathy Mueller van het Rode Kruis. “De situatie verandert elke minuut. Onze teams doen er alles aan om zich toegang te verschaffen tot de getroffen zones. Zodra dat lukt, zullen we een betere schatting kunnen maken van wat er precies gebeurd is.”

2004

Indonesië is in het verleden al getroffen door meerdere tsunami’s. De eilandenarchipel ligt dan ook in de Ring van Vuur, een regio met een hoge seismische activiteit. De bekendste tsunami was die van 26 december 2004, toen na een krachtige zeebeving in de Indische Oceaan een tsunami ontstond die in veertien landen in de regio 228.000 doden maakte, onder wie ook heel wat buitenlandse toeristen. Eerder dit jaar in september, vielen meer dan 2.000 doden bij een tsunami op Sulawesi.

© AP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer