De Anak Krakatau.
Volledig scherm
De Anak Krakatau. © EPA

Voorganger vulkaan Anak Krakatau barstte in 1883 al uit: knal 5.000 kilometer ver te horen, schokgolf drie keer de wereld rond, 36.000 doden

Het gebied in Indonesië dat getroffen is door een tsunami, is seismisch heel erg acief. Er zijn veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. 

14 reacties

  • Juliaan Van Reeth

    5 jaar geleden
    @Gerard Braeckmans: Als de mens iets kon veranderen aan het klimaat dan hadden we dat al lang gedaan, zowel in positieve als negatieve zin. Ik weet niet waar jij woont maar ik leef in ieder geval niet op een vuilbak. Je gaat het niet geloven maar volgens de Curieuze Neuzen woon ik in één van de gezondste straten van het land en 80% van de mensen hier rijdt met een diesel. Nou jij?
  • Gerard Braeckmans

    5 jaar geleden
    "De invloed van de mens is te verwaarlozen." zegt Juliaan Van Reeth. Dat kan goed zijn best, maar dat wil niet zeggen dat we er niets aan moeten doen. We leven op een vuilbak bij manier van spreken. Er is geen enkel diersoort (want dat zijn we tenslotte) die zijn biotoop zo vervuilt als de mens.
  • Jean-Pierre Vega

    5 jaar geleden
    Yellowstone, dat wordt de zwaarste catastrofe ooit. Binnen 10000 jaar? 1000? Morgen?
  • Filip Catz

    5 jaar geleden
    Op de foto van uit ISS zijn de contouren van de oude vulkaan mooi zichtbaar. De mond van de Anak ligt precies middenin de oude Krakatau. Wellicht is het de lavapijp van de oude vulkaan die terug actief geworden is. Hopelijk wordt deze uitbarsting niet zo heftig als de vorige, of het zouden duistere tijden kunnen worden, letterlijk èn figuurlijk.
  • Peter Schijven

    5 jaar geleden
    @Jan Van Overveldt, de hongersnood in Ierland werd veroorzaakt door de aardappelziekte, niet door de uitbarsting van de Krakatau. Die was pas later.