Griet De Becker
Volledig scherm
© Griet De Becker

Piet Huysentruyt: “Als de Congolezen mijn vader niet zo graag hadden gezien, was ik er nu niet”

Showbizz“Dit zou verplichte leerstof moeten zijn!” zegt Piet Huysentruyt (56) in Dag Allemaal over ‘Kinderen Van de Kolonie’, het Canvas-programma over ons koloniaal verleden. Piets vader runde jaren een koffieplantage in Congo, maar moest er uiteindelijk vluchten. “Ja, wij Belgen gedroegen ons ginds racistisch en paternalistisch, maar er gebeurden ook veel goede dingen”, zegt Piet.

7 reacties

  • Claire Dalwein

    5 jaar geleden
    Piet, het siert je dat je durft toe te geven wat er verkeert gelopen is in Congo en dat er ook positieve dingen gebeurt zijn. Dit is de realiteit onder ogen zien. Weg met individuen die negatief reageren!!!
  • Jean-Paul Hoornaert

    5 jaar geleden
    wat België gedaan heeft was niet allemaal ok maar na meer dan vijftig jaar onafhankelijk is het nog niet veel beter het kan alleen beter worden door de vrouwen aan te zetten
  • D'haese Luc

    5 jaar geleden
    Ik hoef zijn uitleg niet, eenieder die naar Kongo ging was voor uitbuiting, slavenhandel, foltering of actief of passief.
  • Neyt Erik

    5 jaar geleden
    Ik heb die uitzending destijds gezien,van Piet H en Danny Verstraeten,die terug naar Congo zijn geweest,op zoek naar die koffieplantage.Oudere van de lokale bevolking vertelden ook veel goeds hoor,kan je niet ontkennen.Het drama is dat Congo er sindsdien er helemaal niet op vooruit is gegaan,integendeel,dus ja het was niet allemaal goed destijds,maar nu nog veel minder.
  • Jef Pauwels

    5 jaar geleden
    'Congolezen mogen niet rancuneus blijven'. Piet, ik denk dat de blanken aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan om dergelijke uitspraken te doen. Prachtige reportage trouwens, ik volg ze met veel aandacht.