Horeca verenigt zich tegen stadsbestuur: "Buurtrestaurant met goedkope dagschotels was de druppel"

© idh

De Halse horeca heeft zich verenigd in het platform Halle voor Horeca omdat ze zich al te vaak gepasseerd voelt door het stadsbestuur. De vereniging had meteen een kerstboodschap klaar: “Ga met ons in dialoog en zorg voor eerlijke concurrentie.”

Ingrid Depraetere

“De laatste tijd worden er in Halle veel te vaak beslissingen genomen met kwalijke gevolgen voor de horeca, zonder dat wij betrokken worden in de besluitvorming vooraf. We zijn dat beu. Iedereen gaat er precies van uit dat het de horeca in Halle voor de wind gaat, maar niets is minder waar. Omdat we willen reageren vooraleer het te laat is en de horeca helemaal de boot in gaat, hebben we het platform Halle voor Horeca opgericht. We willen als horeca-uitbaters gehoord worden”, zeggen Bram Boon van café De Sleutel en Bruno Vandierendock van café Vaantjesboer.

“De wrevel is begonnen toen Pand 1500 vorig jaar in Halle opende in de oude gebouwen van Vandiest. Die vzw zorgde voor creatieve activiteiten, maar ook voor een pop-upcafé. Veel horeca-uitbaters beschouwden dat als oneerlijke concurrentie. Dit jaar streek Pand 356 neer in de oude Belgacom. Dat was de spreekwoordelijke druppel. Daarnaast voelen veel restauranthouders ook de concurrentie van het buurtrestaurant in 't Vondel, waar je voor 9 euro een dagmenu kan eten”, zeggen Bram en Bruno.

Deloyale concurrentie

“Wij noemen dit deloyale concurrentie. Zowel Pand als het buurtrestaurant is een gesubsidieerd project, dat aan dumpingprijzen kan werken. Versta ons niet verkeerd: een buurtrestaurant met democratische prijzen voor bepaalde doelgroepen moet zeker kunnen. Ook een ruimte waar jong creatief talent aan de bak kan komen, mag er zeker zijn. Maar die initiatieven mogen niet ten koste gaan van de horeca. Wij als horeca-uitbaters zijn gebonden aan duizend regels. Wij betalen promotaks, een terrasbelasting en zo meer. Als wij een evenementje organiseren, moeten we langs bij het evenementenloket. We kunnen niet op tegen de dumpingprijzen die pop-ups en vzw's dankzij subsidies kunnen hanteren”, aldus Bram en Bruno. “Wat ons stoort, is dat wij voor de komst van het buurtrestaurant en van Pand 356 niet eens gehoord werden.”

Kerstboodschap

Om hun grieven duidelijk te maken aan het nieuwe stadsbestuur, stelde Halle voor Horeca een kerstboodschap op waarin ze pleiten voor overleg en respect voor de plaatselijke horeca, die mee de ziel van Halle bepaalt. De horeca-uitbaters maken ook werk van een lijstje waaraan Halle als horecastad volgens hen zou moeten voldoen.

“Een mooie geste zou alvast zijn dat het buurtrestaurant de prijs voor de maaltijden optrekt naar 12 of 13 euro voor gewone burgers, zodat de concurrentie al wat eerlijker wordt. In ruil zou de kostprijs voor de echte doelgroep voor wie het restaurant bedoeld is, nog kunnen zakken”, zeggen Bram en Bruno.

Hét topic voor 2019

Halle voor Horeca krijgt inmiddels ook steun vanuit Horeca Vlaanderen, dat de stad ook al wees op het nefaste gevolg van oneerlijke concurrentie. Volgens Horeca Vlaanderen is de concurrentie van pop-ups en vzw's een fenomeen dat in heel Vlaanderen opduikt. Halle is daarin geen alleenstaand geval. Meer nog: Horeca Vlaanderen wil in 2019 van de deloyale concurrentie van pop-ups en vzw's voor de Vlaamse horeca het topic nummer één maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen