Direct naar artikelinhoud
Multimedia

Deze smartphones hebben de beste camera's

De drie camera's (plus flits) van de Mate 20 Pro.Beeld Huawei

Dat je er ook mee kan bellen is natuurlijk handig meegenomen, maar als je op de reviews en verkoopcijfers afgaat, dan blijkt vooral de camera héél belangrijk in de keuze voor een bepaalde smartphone. Zouden de selfies daar voor iets tussen zitten? We zochten uit welke huidige smartphones echt de allerbeste camera’s aan boord hebben.

Huawei Mate 20 Pro (€ 919)

Het is simpel: de cameraset-up van de Mate 20 Pro is op dit moment de indrukwekkendste die er ooit op een smartphone heeft gestaan. De camera-app heeft zo veel opties dat de interface er zelfs wat ingewikkeld door wordt. De Mate 20 Pro heeft als eerste Huawei ook een groothoeklens, met een beeldhoek van 103 graden en een 16mm-brandpunt in 35mm-equivalent. In combinatie met de telelens met 81mm-brandpunt maakt dat van de Mate 20 Pro de meest flexibele camera-smartphone tot nu toe.

(lees verder onder de foto)

De camerabatterij in de Mate 20 Pro.Beeld Tweakers

Samsung Galaxy Note 9 (€ 839)

Als je de duurste smartphone koopt die Samsung maakt, verwacht je het allerbeste. En dat krijg je zeker ook op het gebied van de camera. De Note 9 heeft precies dezelfde camera’s, zij het met een aantal extra functies die de S9+ nog niet heeft. Een daarvan is dat hij een melding geeft als je een wazige foto hebt genomen van een persoon, of dat de persoon die je gefotografeerd hebt net zijn ogen dicht had tijdens het afdrukken. Ten tweede heeft hij nu ook scène-optimalisatie: ingebouwde artificiële intelligentie herkent bepaalde scènes of momenten, en past elementen als de belichting daarop aan.

(lees verder onder de foto)

De camera in de Galaxy Note 9.Beeld Tweakers

iPhone XS (€ 1.019)

Net als de iPhone X hebben de XS en XS Max een dubbele camera met een groothoeklens en een telelens om in te zoomen met behoud van kwaliteit. Daarnaast kan de iPhone door de dubbele camera achterop en het TruDepth-camerasysteem voorop diepte zien. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt in de portretmodus, waarbij kunstmatige achtergrondonscherpte wordt gecreëerd, alsof je fotografeert met een kleine scherptediepte. Een prominente verbetering van de camera is ook de smart-hdr-functie. Er worden bij de iPhone XS-camera niet vier, maar acht frames gebufferd, met verschillende belichtingen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met beweging. De camera van iPhone XS en XS Max is ook op een aantal punten fysiek verbeterd ten opzichte van de iPhone X. Zo zou de sensor twee keer zo snel zijn. Die sensor is ook groter en daarmee de individuele pixels eveneens. Daarmee wordt meer licht opgevangen, wat ten goede moet komen van foto’s bij slechte lichtomstandigheden.

(lees verder onder de foto)

De camera in Apples iPhone XS-modellen.Beeld Tweakers

Google Pixel 3 (€ 898)

Het toverwoord bij de Google Pixel 3 is ‘computational photography’. Met zijn software wil Google sinds het begin van de Pixel-lijn een krachtmeting met de natuurwetten doen en in die opzet slaagt het steeds beter. De camera van de Pixel 3 is beter dan je op basis van de specificaties zou verwachten. Toch heeft Google ook ingezien dat je niet álles met software kunt oplossen. Op de Pixel 3 zitten daarom twee camera’s, op de voorkant. Op de achterkant prijkt nog altijd een enkele lens. Dat zal ook zijn omdat er een strijd is met natuurwetten die Google niet kan winnen. Het wil een compacte, maar complete smartphone maken en camerasensors nemen in de behuizing relatief veel ruimte in. Daarbij is een extra frontcamera vaak een stukje kleiner dan een extra camera aan de achterkant. Op het gebied van hardware zien de specificaties er dus alweer weinig indrukwekkend uit. De sensor is wel iets nieuwer, maar de grootte, de pixelgrootte, het brandpunt en de beeldhoek zijn ongewijzigd.

(lees verder onder de foto)

De camera is een van de argumenten die voor de Pixel 3 spreken.Beeld Google

Vergelijk hier de prijzen van de best beoordeelde smartphones.

Lees ook:

Achtergrond - Oostenwind op smartphonemarkt - Chinese makers nemen telefoonmarkt over

Zo lang gaat jouw huidige iPhone nog mee

Is dit toestel de killer van de iPhoneX en de Samsung S9?