© EPA-EFE

Jongetje (5) levend vanonder het puin gered na tsunami Indonesië, maar vrees voor nieuwe vloedgolf blijft

Hij huilt. Hij beseft niet goed wat er gebeurd is. Maar dit vijfjarig jongetje heeft als bij wonder de tsunami in Indonesië overleefd. Reddingswerkers wisten hem levend vanonder het puin te halen. Ondertussen is de dodentol van de tsunami wel opgelopen tot 373 - en meer dan 1.500 gewonden - en wordt er gevreesd voor een nieuwe vloedgolf.

LEES OOK: Nadat hij in 2004 maar net kon ontsnappen, opnieuw tsunami in Indonesië: “Nog lang nachtmerries gehad”

De tsunami sloeg zaterdag plots toe aan de kusten van eilanden Java en Sumatra. De vulkaan die uitbarstte, is de ‘Anak Krakatau’, het ‘kind’ van de legendarische Krakatau-vulkaan.

Ali kwam na de tsunami vast te zitten in een wagen, die bedolven werd door puin en gevallen bomen. Agenten die de buurt uitkamden, hoorden echter iemand wenen en schakelden een team reddingswerkers in. Zij vonden de jongen door met hun zaklamp tussen het puin te schijnen, konden alle brokstukken veilig verwijderen en haalden Ali levend uit de wagen.

Het is een positief verhaal uit de zwaar getroffen regio, maar helaas een van de weinigen. Ondertussen raakte bekend dat de dodentol na de tsunami is opgelopen tot 373. Meer dan 1.500 anderen raakten gewond. En dan is er nog de materiële schade: meer dan 550 woningen werden vernield, net als 9 hotels en tientallen restaurants. Ook tien schepen gingen ten onder. Vele duizenden inwoners moesten worden geëvacueerd.

© REUTERS

Nog tientallen vermisten

“Het aantal slachtoffers gaat nog blijven oplopen, alsook de schade”, zei Sutopo Purwo Nugroho, woordvoerder van het nationaal agentschap voor rampenbeheer. “Er zijn ook nog minstens 57 personen vermist.

Teams met graafmachines en ander zwaar materieel probeerden maandag het puin te ruimen, op zoek naar nog meer overlevenden. Experts waarschuwen voor nieuwe dodelijke golven ten gevolge van vulkanische activiteit. De kans op een nieuwe vloedgolf wordt niet uitgesloten. “De bewoners worden gevraagd om weg te blijven van de kust”, aldus Nugroho.

© REUTERS

Geen waarschuwing

Dat de tsunami zo veel levens eiste, komt grotendeels door het gebrek aan een waarschuwing, moest Nugroho toegeven. “We hebben wel een waarschuwingssysteem voor aardbevingen, maar we hebben te weinig kennis over ondergrondse landverschuivingen en vulkaanuitbarstingen. Gezien 13 procent van alle vulkanen van de wereld zich in Indonesië bevinden, is zo’n systeem wel cruciaal voor ons.”

Enkele jaren geleden was er wel een waarschuwingssyteem voor tsunami’s, maar door vandalisme, een gebrek aan subsidiëring en technische mankementen was dat al niet meer operationeel sinds 2012.

Ring van Vuur

De eilandenarchipel ligt in de Ring van Vuur, de geologisch meest actieve zone van de aarde. Voor de inwoners zijn aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen geen nieuwe ervaring.

De bekendste tsunami was die van tweede Kerstdag, op 26 december 2004, toen na een krachtige zeebeving in de Indische Oceaan een tsunami ontstond die in veertien landen in de regio 228.000 doden maakte, onder wie ook heel wat buitenlandse toeristen. In Indonesië stierven toen meer dan 160.000 mensen. Eerder dit jaar in september werd het populaire vakantie-eiland Sulawesi getroffen door een zware aardbeving die een tsunami had veroorzaakt, die aan meer dan 2.200 mensen het leven kostte. Veel Indonesiërs raakten verbitterd omdat de overheid volgens hen te traag reageerde om hulp te bieden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer