Code oranje: opletten voor mist én gladde wegen op kerstnacht

© shutterstock

Als u vanavond de weg opmoet, opgelet. Op meerdere plaatsen in ons land is een ‘code oranje’ voor gladheid en mist van kracht, waarschuwt het KMI.

mtm

De code oranje voor gladheid geldt vanaf middernacht, tot dinsdagochtend 10 uur en is van toepassing voor de Vlaamse provincies Limburg en Vlaams-Brabant (inclusief Brussel) en volledig Wallonië. De code oranje voor mist is dinsdagochtend - op de kust na - in heel het land van kracht, van 1 tot 11 uur. “In de loop van de nacht ontstaan er op veel plaatsen nevel en mist die vooral over het centrale en oostelijke deel van het land kunnen aanvriezen”, aldus het KMI. “De omvang van de mist en gladheid is onzeker en hangt onder andere af van het aantal opklaringen. Omdat er komende nacht meer verkeer zal zijn dan anders omwille van de kerstnacht, en het mogelijke verspreide karakter van de gladheid, werd besloten een oranje waarschuwing te geven voor een groot deel van het land.

(lees verder onder de afbeelding)

© KMI

Maandag is het wisselend bewolkt met brede opklaringen, maar ook soms bewolkte perioden. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan zee. De wind waait zwak uit noordnoordwest, ruimend naar noordoost, zegt het KMI.

Kerstnacht wordt droog met wolkenvelden en brede opklaringen. Later ontstaat er verspreide mist, die op veel plaatsen kan aanvriezen. De minima liggen rond ­4 graden in de Hoge Venen, rond ­1 graad in het centrum en rond +2 graden aan zee. De wind blijft zwak en draait van het oosten naar het zuiden tot het zuidwesten.

Met Kerstmis verwachten we lage wolken en mistbanken die lokaal aanvriezen. In de loop van de dag wisselen zon en wolken elkaar af, maar plaatselijk kunnen de lage wolken hardnekkig zijn, vooral over het noorden van het land. Het blijft droog. De maxima liggen tussen 1 en 6 graden bij een zwakke zuidwestelijke of veranderlijke wind.

Van woensdag tot vrijdag blijft het zeer rustig en nagenoeg overal droog. Soms zijn er opklaringen mogelijk, maar lage wolken, nevel of mistbanken kunnen hardnekkig zijn. De maxima liggen, afhankelijk van het aantal opklaringen, tussen 0 en +5 graden. In de meeste streken vriest het ’s nachts enkele graden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen