Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Voor u samengevat: het belangrijkste nieuws van de ochtend

Queen ElizabethBeeld Photo News

Er zijn nog steeds meer dan 50 mensen vermist na een vernietigende tsunami in Indonesië, er is nieuwe hoop om comapatiënten te redden en de cadeaubon onder de kerstboom is niet meer van deze tijd. Het belangrijkste nieuws in 10 punten.

In het nieuws

1. Nog steeds meer dan 50 vermisten en 281 doden na tsunami in Indonesië

Deskundigen van aardbevingen zagen het niet aankomen. Zo kon Indonesië aan de vooravond van het kerstfeest opnieuw volkomen onverwacht worden opgeschrikt door een huiveringwekkende tsunami.

2. Gentse liberale oud-schepenen verenigen zich en eisen schepenpost voor Christophe Peeters

De Gentse liberalen leggen zich nog steeds niet neer bij het feit dat Christophe Peeters zijn schepenambt kwijtspeelde aan Sami Souguir. Alle nog levende oud-schepenen en OCMW-voorzitters van Open Vld Gent (behalve Fientje Moerman), tekenden een gezamenlijke brief aan voorzitter Gwendolyn Rutten én aan Mathias De Clercq, en eisen daarin dat Souguir zich terugtrekt. 

Christophe Peeters.Beeld Bas Bogaerts

3. Nieuwe hoop voor medische wetenschap: “Te veel comapatiënten worden onterecht opgegeven”

Het miraculeuze herstel van ex-profrenner Stig Broeckx brengt veel teweeg in wetenschappelijke kringen. Professor Steven Laureys (U Luik) pleit voor een beter zorgtraject voor comapatiënten en meer optimisme over hun herstelkansen. “Er is te veel valse wanhoop.”

“Ik moest mezelf googelen nadat ik ontwaakte”, zegt Broeckx in een interview met deze krant.

4. Turkije stuurt troepen naar frontlijn met Syrische Koerden als reactie op terugtrekking VS

Turkije heeft dit weekend versterkingen gestuurd naar het grensgebied met Syrië en een stad in Noord-Syrië die in handen is van de door de Verenigde Staten gesteunde Syrisch-Koerdische militie YPG.

5. Francken werkte zichzelf tegen met asielquota, maar wat zijn ze juist?

Schokkend, vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever het dat Maggie De Block (Open Vld) komaf gemaakt heeft met het quotum van vijftig asielaanvragen per dag. Nochtans is het de Raad van State die het asielquotum schorste. De raad baseert zich daarvoor onder meer op een wetswijziging die nota bene van oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zelf komt.

Voor u aan de kersttafel gaat zitten

6. Het einde van de cadeaubon onder de kerstboom

Kerstavond. Tijd voor cadeautjes. En angstzweet bij de gulle gever. Want wat kun je tegenwoordig nog met een gerust gemoed onder de kerstboom leggen?Maar: “Nog liever een fout cadeau dan een bon.”

7. Koningin Elizabeth maant in kersttoespraak aan tot verdraagzaamheid

In het jaar waarin het Verenigd Koninkrijk diep verdeeld raakte over de naderende Brexit, roept de 92-jarige koningin Elizabeth in haar kersttoespraak op tot meer verdraagzaamheid.

8. Zo ziet het kerstmenu van 2040 er misschien uit

Terwijl we straks nog allemaal aan de kalkoen met veenbessensaus en kroketten zitten, denken wetenschappers al na over het kerstmenu van 2040. Tomate crevette op basis van vegetarisch gehakt en wasmotrups bijvoorbeeld.

Voor u aan de kersttafel gaat zitten
Beeld Fernando Leon

Bij de koffie

9. Sven De Leijer presenteert het jaaroverzicht te veel

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Pieter Dumon overschouwt 2018 op het scherm:“Sinds een paar jaar is de eindejaarsperiode op televisievlak een stuk minder overzichtelijk geworden.”

Bij de koffie
Beeld VRT

10. Eindelijk tijd om te lezen? Dit zijn de 20 beste boeken van het jaar

Onze Cult.redacteurs verslonden dit jaar een Mount Everest aan boeken. Dit waren de 20 sterkste.