© Joren De Weerdt

Bijna dertien miljoen euro voor renovatie begijnhof in Lier

De Vlaamse regering trekt bijna dertien miljoen euro uit voor de restauratie van het begijnhof in Lier, zo heeft minister-president Geert Bourgeois maandag meegedeeld. De restauratie van 45 woningen en het openbare domein zal vijf jaar in beslag nemen.

“Eén van de woningen krijgt een museale functie met een lokaal voor de bewonersvereniging ‘d’Amandelboon’. De andere gebouwen behouden hun woonfunctie. In de kapel en het convent komen tentoonstellingsruimtes en een ruimte voor verenigingen die een binding hebben met het begijnhof”, duidt minister-president Geert Bourgeois. Hij kent een premie van in totaal 12.925.376 euro toe.

Het begijnhof ontstond waarschijnlijk in de eerste helft van de dertiende eeuw, toen een aantal ongehuwde vrouwen en weduwen spontaan buiten de eerste omwalling gingen samenwonen. Ze hadden zelfbestuur en kregen het recht om over een eigen kerk en pastoor te beschikken. De schrijver Felix Timmermans, die er veel inspiratie opdeed, gaf het hof de bijnaam “d’amandelboon van Lier”.

Sinds 1966 wordt het beschermd als monument en als landschap vanwege de artistieke en esthetische waarde. Twintig jaar geleden werd het begijnhof van Lier ook beschermd als UNESCO-werelderfgoed, samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER