Mark Kuipers/HH

Een coupe, een cognacglas of een fluit: uit welk glas drink je best champagne?

De Britse krant "The Times" heeft zorgvuldig onderzocht in welk glas je best champagne serveert. Met de chronometer in de hand is nagegaan in welk type glas de bubbels het langst overleven. Het resultaat is ondubbelzinnig.

In welk glas serveer je het best champagne: een coupe, een wijn- of cognacglas, of een fluit? Of anders geformuleerd: in welk glas overleven de bubbels het langst? En is dat wel het belangrijkste?

De champagnecoupe genoot lange tijd de reputatie het meest geschikte glas te zijn om schuimwijn in te serveren. De legende wil dat de borsten van Madame de Pompadour, de beroemde maîtresse van de Franse koning Louis XV, model stonden voor de vorm van het sierlijke champagneglas. Maar is de rondborstige coupe ook werkelijk het beste glas voor champagne? 

Experiment

De redactie van de Britse krant "The Times" zocht het proefondervindelijk uit, en ging daarbij niet over één nacht ijs. Met een wetenschappelijk team trok de krant naar een champagnebar in het St Pancras-treinstation (waar de Eurostartreinen arriveren) voor een experiment. 

Het team goot champagne uit in diverse glazen: coupes, cognacglazen en fluiten. Vervolgens werd met de chronometer in de hand nagegaan hoelang het duurde voor alle bubbels in de glazen vervlogen waren.

Het resultaat: de coupe scoorde het slechtst van allemaal. Na 17 minuten was de fut uit het glas. Bij het cognacglas duurde het bubbelfeest amper langer: 23 minuten. De champagnefluit won de wedstrijd met vlag en wimpel: daarin bleven de belletjes niet minder dan 1 uur en 12 minuten parelen. 

In een coupe gaan er meer gasbubbels vervliegen.

Helen Czerski, University College Londen

Bubbelspecialiste Helen Czerski van het University College London is niet verbaasd over het resultaat: "Door de grote oppervlakte van de vloeistof in een coupe gaan er meer gasbubbels vervliegen." Ze was wel benieuwd hoe groot het tijdsverschil tussen de verschillende glazen zou zijn. 

Als champagne in een glas gegoten wordt, ontstaat er wat ze noemt "een bubbelmotor". In een schoon glas mogen bubbels alleen in het middelpunt verschijnen.

Dr.  Czerski: "De bubbelkolom ontstaat in het midden en stuwt vloeistof mee naar boven. Als de bubbels de oppervlakte bereiken, moet de vloeistof aan de zijkanten weer naar beneden." Hoe meer tijd de vloeistof bij die cirkelbeweging aan de oppervlakte doorbrengt, hoe meer bubbels er kunnen ontsnappen. 

Smaak

Ze waarschuwt wel dat de snelheid waarbij de bubbels vervliegen niet de enige maatstaf is voor de kwaliteit van de champagne. De bubbels zijn ook cruciaal voor de smaak.

Je proeft niet op de tong, maar in de neus.
Helen Czerski, University College Londen

"Smaak gaat over wat er opstijgt in je neus. Er moeten aroma-moleculen vrijkomen. Je proeft niet op de tong, maar in de neus."

In een champagnefluit draait de bubbelmotor sneller, waardoor de ploffende bubbels de geurmoleculen recht in je neus doen belanden. In een coupe is er sprake van een tragere bubbelmotor, maar die geeft dan weer meer gecompliceerde geurmolecules vrij. 

Het beste glas

Met al deze wetenschap in het achterhoofd, komen sommeliers én wetenschappers tot een eensluidend besluit. Het beste glas om champagne in te serveren is de champagnefluit die breder is in het midden en versmalt naar de glasrand toe. Door de deels overkapte bovenkant van het glas wordt de smaak het best bewaard. 

Modellen

Nog dit: behalve Madame de Pompadour hebben nog andere beroemde dames hun fysiek ter beschikking gesteld voor het ontwerp van champagneglazen. In 2008 werkte modemerk Chanel samen met het champagnemerk Dom Pérignon voor een coupe geïnspireerd op Claudia Schiffer. Kate Moss leende haar boezem dan weer aan een glasontwerp voor het "34 Restaurant" in Londen. 

Meest gelezen