Trump heeft het debat verloren en dat beseft hij al te goed

Soms zijn er zelfs geen woorden nodig om iets duidelijk te maken. Donald Trump heeft het derde debat verloren en dat hij dat zelf ook beseft, is duidelijk aan zijn lichaamstaal te zien. Clinton eist met haar lichaamstaal dan weer de overwinning op.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het zijn ongezien smerige en vuile presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Beschuldigingen en lekken volgen elkaar op hoog tempo op, modder vliegt over en weer en de vuile was wordt verre van gespaard. Dat heeft ook zijn invloed op hoe de kandidaten met elkaar omgaan. Hoewel het derde debat een pak minder bitsig is verlopen dan het tweede, is er duidelijk iets gebroken tussen Trump en Clinton.

Het eerste debat was vrij amicaal begonnen, zowel aan het begin als aan het einde schudden beide kandidaten elkaar de hand. De sfeer was minder bij het tweede debat: geen handdruk aan het begin, maar wel op het einde. Bij het derde en laatste debat kon zelfs dat laatste er niet meer van af. Het valt des te hard op, omdat beide kandidaten na afloop wel degelijk een hand geven aan moderator Chris Wallace.

Beide kandidaten zijn elkaar duidelijk beu. Als Clinton aan het woord is, roept Trump vaak gewoon "fout" om duidelijk te maken dat wat zij vertelt volgens hem niet correct is. Meestal kijkt hij heel zuur en ongelukkig als de Democrate het woord voert. Zij staart meestal naar het plafond of naar beneden als ze Trump aanspreekt. Ze spreken ook voortdurend in derde persoon over elkaar.

Het debat wordt uiteindelijk gewonnen door Clinton en dat heeft Trump vrij snel door. Let op het verschil in hun lichaamstaal na afloop van het debat. Clinton is enthousiast, steekt haar arm de lucht in en gaat naar haar familie. Trump staat wat beteuterd alleen op het podium en zijn familie komt naar hem toe. De Democrate blijft ook na het debat wat rondhangen en neemt alle tijd voor een selfie links en rechts, terwijl de Republikein er niet snel genoeg vandoor kan.

Meest gelezen