Marchal: "De hele Belgische bevolking zal die dag nooit vergeten"

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat in Brussel de Witte Mars plaatsvond, een massabetoging in de nasleep van de zaak Dutroux en een van de grootste manifestaties in de geschiedenis van ons land. In "De ochtend" blikt Betty Marchal op die dag terug. Zij is de moeder van het ontvoerde en vermoorde meisje An Marchal.

Ze waren met meer dan driehonderdduizend: misnoegde Belgen uit alle streken van het land die op 20 oktober 1996 de straten van Brussel inpalmden om hun woede en machteloosheid over de gebrekkige werking van de politie en het gerecht uit te schreeuwen. Aanleiding was de zaak Dutroux die België die zomer wekenlang in de ban had gehouden en die het land voorgoed zou veranderen.

"Het is iets waar we voor een stuk mee bezig zijn, maar het is ook gewoon een dag in de geschiedenis", blikt Betty Marchal vandaag op die dag terug in "De ochtend" op Radio 1. "De hele Belgische bevolking zal die dag nooit vergeten."

"Pas nadien beseft wat dit voor ons betekende"

"Ik hou vooral een gevoel van solidariteit aan die dag over. Zoveel mensen, dat was ongelooflijk. We hadden het nooit kunnen denken. We hoopten op veel volk, maar als je dan achteraf de beelden op televisie ziet, weet je eigenlijk niet wat juist is gebeurd om zoveel mensen op de been te krijgen."

Die ochtend had ze naar eigen zeggen nog niet door welk krachtig signaal de Witte Mars uiteindelijk zou vormen. "Naarmate de dag vorderde, zagen we en hoorden we via allerlei wegen dat steeds meer mensen naar Brussel kwamen. De stad zat helemaal dicht, zowel langs de weg als via het spoor. Pas nadien hebben we beseft wat dit voor ons betekende."

"Heel eerlijk: ik krijg nog altijd kippenvel. Dat zal altijd blijven duren. Geen enkele manifestatie in de geschiedenis van ons land heeft zoveel teweeggebracht."

Meest gelezen