Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Jongeren slikken steeds meer ADHD-pillen

Jongeren slikken steeds meer ADHD-pillen
Beeld Thinkstock

De verkoop van terugbetaalde ADHD-medicatie zit sinds 2014 weer in de lift. Uit cijfers van het Riziv die Het Laatste Nieuws kon inkijken, blijkt dat er in drie jaar tijd 12 procent meer ADHD-pillen verkocht en terugbetaald zijn. Daarmee zit ons land min of meer op het niveau van het recordjaar 2011.

De stijging kan deels verklaard worden door een nieuw geneesmiddel dat in 2014 terugbetaald werd, maar dan nog is de trend significant. Het werkelijke aantal verkochte ADHD-pillen in ons land ligt bovendien nog een stuk hoger, want een aantal geneesmiddelen wordt niet terugbetaald en komt dus niet in de statistieken voor.

De verkoop van ADHD-medicatie steeg vorig jaar in Vlaanderen, terwijl die in Wallonië en Brussel lichtjes daalde. In 2017 werd in West-Vlaanderen liefst zeven keer meer ADHD-medicatie verkocht en terugbetaald dan in het Brussels Gewest. Nochtans tellen beide regio’s evenveel inwoners en komt ADHD in heel België statistisch gezien bij evenveel kinderen voor.

De scheve verhoudingen in de verkoop van ADHD-medicatie achtervolgen ons land al sinds 1 september 2004. Toen werd rilatine (een van de geneesmiddelen om ADHD-symptomen te temperen) voor het eerst terugbetaald.