Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Tijdens zijn proces in Pyongyang, in 2016, barstte de student Otto Warmbier in tranen uit. Nu moet Noord-Korea een boete van 439 miljoen euro betalen voor zijn dood.Beeld REUTERS

Waarom u beter niet werkloos bent in Aalst? Waarom Noord-Korea 439 miljoen euro moet betalen voor het overlijden van een Amerikaanse student? En waarom het videoverweer van Kevin Spacey een serieuze “pr-fuck up” genoemd mag worden? U leest het hier. Met dit nieuwsoverzicht bent u weer helemaal mee. 

In het nieuws

1. Praktijktests weer op tafel

Groen eist praktijktests op de hele Vlaamse huurmarkt. De meerderheidspartijen CD&V en Open Vld willen erover praten, maar woonminister Liesbeth Homans (N-VA) denkt er niet aan. Ook niet nu haar thuisstad Antwerpen zulke tests invoert.

2. Waarom u beter niet werkloos bent in Aalst

Wie in ons land een betere opleiding, job en woonst heeft dan anderen, leeft gemiddeld zo’n zeven jaar langer dan wie het minder goed heeft. En dat effect van ongelijkheid neemt toe.

“Het lijkt er dan ook op dat er scheurtjes komen in ons geroemde gezondheidssysteem”, schrijft journalist Barbara Debusschere in haar standpunt

3. “Wijs Trump de deur, voor hij echt gevaarlijk wordt”

“Ik was geen voorstander van een afzetting van Donald Trump, maar vorige week heb ik mij bedacht”, schrijft New York Times-columnist Thomas L. Friedman in een opiniestuk. “Ik denk dat veel Amerikanen, onder wie Republikeinen, dat ook hebben gedaan.”

Amerikaans president Donald Trump.Beeld Photo News

4. Jongeren slikken meer ADHD-pillen

De verkoop van terugbetaalde ADHD-medicatie zit sinds 2014 weer in de lift. Uit cijfers van het Riziv die Het Laatste Nieuws kon inkijken, blijkt dat er in drie jaar tijd 12 procent meer ADHD-pillen verkocht en terugbetaald zijn. Daarmee zit ons land min of meer op het niveau van het recordjaar 2011.

5. “In veel landgenoten huist een klein Hitlertje”

De haven van Zeebrugge is populair bij vluchtelingen die dromen van de grote oversteek naar Groot-Brittannië. Pastoor Fernand Maréchal geeft hen onderdak en kreeg daar deze zomer doodsbedreigingen voor. “Als de Catalaanse minister-president zijn land ontvlucht, wordt hij met open armen ontvangen. Een sukkelaar die uit de oorlog komt, wordt het leven moeilijk gemaakt. Voor mij is iedereen gelijk.”

Pastoor Fernand Maréchal kreeg doodsbedreigingen omdat hij vluchtelingen helpt.Beeld Thomas Sweertvaegher

6. Noord-Korea moet 439 miljoen euro betalen

Noord-Korea moet de familie van Otto Warmbier een schadevergoeding betalen van 439 miljoen euro. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist. Warmbier is de Amerikaanse student die in juni 2017 stierf door hersenschade na zijn gevangenschap in Noord-Korea.

7. Europa laat zee leegvissen uit vrees voor migratie

De oceaan voor de kust van Senegal, Mauritanië en Marokko, een van de rijkste viswateren ter wereld, dreigt in rap tempo te worden leeggevist. Chinese en Turkse viskotters die vis verwerken tot vismeel zijn verantwoordelijk, terwijl Europa afwacht uit vrees voor migratie.

Aan het koffie-automaat

1. Kevin Spacey’s videoverweer

Minuten voor het nieuws dat Kevin Spacey officieel wordt aangeklaagd voor aanranding van een tiener, postte de Amerikaanse acteur een bizarre video online. Ook reputatie-experts keken ernaar met open mond: “Mooi voor zijn acteer-cv, dodelijk voor zijn imago.”

Kevin Spacey.Beeld REUTERS

2. Deze Belg opende een authentieke frituur in Pattaya

Er zit een hoop nostalgie in het project, maar Pierre Engels is niet minder trots. In Pattaya, zowat de mondiale hoofdstad van het sekstoerisme, opende de Brusselaar een authentieke Belgische frituur. “Vijfhonderd kilometer door Thailand moeten reizen, maar toch gevonden: ossevet.

Pierre Engels in zijn frituur in Pattaya.Beeld Douglas De Coninck

3. Katrin Swartenbroux over de kerstfilm

In DM ZAPT zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Katrin Swartenbroux over de kerstfilm: “Ik zou dus kunnen schrijven dat kerstfilms een pluizige plaid voor de ziel zijn, maar u had vast al vóór het lezen van deze zin een indigestie. Bovendien heb ik het gevoel dat uw feestmaal nog een bittertje en een zuurtje mist. Bij dezen.