Minstens 160 Koerdische strijders sterven bij Turks bombardement in Syrië

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben stellingen van een Syrisch-Koerdische militie in het noorden van Syrië gebombardeerd. Daarbij zijn volgens Turkije 160 tot wel 200 strijders omgekomen. De militie zelfs zegt dat niet meer dan 10 strijders zijn omgekomen.
Strijders van YPG (archieffoto).

De luchtaanval heeft gisteravond plaatsgevonden in de regio Maarraat Umm Hawsh ten noorden van de Syrische stad Aleppo. Turkse gevechtsvliegtuigen hebben achttien doelwitten in handen van de Syrisch-Koerdische militie YPG gebombardeerd, meldt het Turkse persagentschap Anadolu op basis van militaire bronnen. 160 tot 200 Syrisch-Koerdische strijders zijn omgekomen. De militie zelf beweert dat niet meer dan 10 strijders zijn gestorven.

YPG leidt tot zware spanningen tussen Turkije en de VS. Dat laatste land beschouwt YPG als het meest effectieve wapen in de strijd tegen IS. Turkije beschouwt de militie evenwel als een terroristische organisatie verantwoordelijk voor verschillende aanslagen op Turks grondgebied.

Dat YPG de jongste maanden grote stukken terrein langs de Syrisch-Turkse grens op IS heeft heroverd, is Turkije dan ook een doorn in het oog. In augustus heeft Turkije eigen tanks en militairen naar de regio gestuurd om de Syrische oppositie te ondersteunen én om zo de wind uit de zeilen van YPG te halen.

Meest gelezen