Direct naar artikelinhoud
IS-strijders

Rechter beslist: België moet 6 kinderen van IS-strijdsters repatriëren

De moeders, Tatiana Wielandt en haar schoonzus Bouchra Abouallal, deden eerder dit jaar hun verhaal in een VRT-reportage.Beeld VRT

De Belgische staat moet zes kinderen van IS-strijdsters repatriëren. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter beslist.

De moeders, Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) uit Borgerhout, zitten met hun kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hol.

Het is de tweede keer dat de kortgedingrechter zich uitspreekt over de zaak. Een vorig kort geding werd tot in beroep afgewezen, omdat de rechters oordeelden dat België geen rechtsmacht heeft in Syrië en dat ons land niet kan worden verplicht om ze uit Syrië te repatriëren.

De kortgedingrechter verplicht nu “de Belgische Staat om alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië naar België te kunnen laten reizen”.

België wordt daarbij verplicht om het diplomatiek personeel in te schakelen en contacten en afspraken te maken met de lokale autoriteiten om zo de nodige administratieve, reis- en identiteitsdocumenten te laten bezorgen aan hun kinderen en moeders. Zowel de kinderen als de moeders moeten dus terugkeren naar België.

“De Belgische Staat moet dit doen binnen de 40 dagen na de betekening van de beslissing. Zo niet, moet ze een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag vertraging en per kind, begrensd tot maximum 1 miljoen euro”, klinkt het bij de kortgedingrechter.

Een vorig kort geding werd tot in beroep afgewezen, omdat de rechters oordeelden dat België geen rechtsmacht heeft in Syrië

Al eerder gerepatrieerd

Wielandt en Abouallal waren hun echtgenoten, IS-strijders, naar Syrië gevolgd. Beide mannen zijn inmiddels gesneuveld. De twee weduwen en hun kinderen werden in 2013 al een keer geëvacueerd uit Syrië. Nadat de twee vrouwen in Antwerpen waren bevallen, vertrokken zij opnieuw met hun kinderen naar Syrië. 

In maart 2018 veroordeelde de Antwerpse correctionele rechtbank hen nog bij verstek tot vijf jaar cel. Beide vrouwen zijn begin dit jaar opnieuw bevallen, zodat het intussen over zes kinderen gaat, van wie de oudste 5 jaar is en de jongste net twee maanden.

Staat analyseert situatie

De Belgische staat “analyseert de situatie” na het vonnis van de Brusselse kortgedingrechter. Dat zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken woensdag. De analyse gebeurt in samenspraak met de andere betrokken departementen Justitie en Binnenlandse Zaken. Voor een beslissing over een eventuele beroepsprocedure is het dus nog te vroeg.