CD&V: "Vervoort te weinig het gezicht van Brusselse regering"

Benjamin Dalle, voorzitter van CD&V in Brussel, vindt dat de Brusselse regering en vooral Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) nodig een tandje bij moeten steken. De kritiek van de kleinste coalitiepartner in de Brusselse regering is opmerkelijk, op de dag van de beleidsverklaring in het Brusselse Parlement.

"We zijn nu twee jaar ver, tijd voor een tussentijdse balans. Brussel verdient meer ambitie en dat geldt zeker voor de minister-president. Rudi Vervoort zou hét gezicht moeten zijn van de regering, hij moet de vertrouwenspersoon van de Brusselaars zijn." Volgens Benjamin Dalle is dat nu te weinig het geval.

"Hij was bijvoorbeeld te afwezig na 22 maart. Als Brussel getroffen wordt door terreuraanslagen en de "capital of a failed state" wordt genoemd, dan zou hij als regeringsleider het vuur uit zijn sloffen moeten lopen om dat imago te keren", zegt Dalle tegen De Standaard. "Hij moet de spreekbuis zijn en vervolgens de koe bij de horens vatten."

Volgens hem doet Vervoort te weinig met de veiligheidsbevoegdheden die hij heeft. Ook op het vlak van verplichte inburgering en kinderbijslag moet nog veel gebeuren.

"Hij pleit voor een zevende staatshervorming terwijl de zesde nog niet uitgevoerd is!", aldus Dalle. "Hij zou zich beter bezighouden met bijvoorbeeld een gezamenlijk parkeerbeleid in de 19 gemeenten, maar wordt op dat vlak geblokkeerd door sommige burgemeesters - nota bene uit zijn eigen partij." Volgens hem wordt Vervoort voorbijgestoken door de Brusselse burgemeester en partijgenoot Yvan Mayeur (PS).

"Met onze twee zetels proberen we een constructieve maar kritische rol te spelen", aldus nog Benjamin Dalle.

Meest gelezen