Geens wilde met een wetswijziging eindelijk komaf maken met de regel dat advocaten lijvige strafdossiers enkel kunnen overpennen.
Volledig scherm
Geens wilde met een wetswijziging eindelijk komaf maken met de regel dat advocaten lijvige strafdossiers enkel kunnen overpennen. © thinkstock

Privacywaakhond verbiedt advocaten strafdossiers te kopiëren: “Veroordeeld tot overpennen als monniken”

Advocaten die voor hun cliënt een strafdossier inkijken op de griffie zullen in 2019 nog altijd geen smartphone of handscanner mogen gebruiken om de soms honderden bladzijden te fotograferen of te kopiëren. Dat blijkt uit een advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit, die toeziet op het respect voor de privacyregels, aan justitieminister Koen Geens (CD&V). Dat meldt De Tijd.

4 reacties

  • censor

    5 jaar geleden
    Dat is inderdaad de naakte waarheid, men mag "schriftelijk" kopiëren....
  • William Van den Berghe

    5 jaar geleden
    Uit wat voor soort mensen bestaat die autoriteit ? Informatica-analfabeten of wat ? Geen wonder dat het hier in dit land niet vooruitgaat. hert was hetzelfde met het verbod op nachtwerk waardoor grote firma's als Bol.com en Coolblue zich in onze buurlanden vestigde. Is het te simpel de documenten te scannen en electronisch beschikbaar te stellen?
  • krindl

    5 jaar geleden
    dossier overpennen !!! we zijn toch 2018 of nog middeleeuwen ??? tjonge tjonge....en wie betaalt die werkuren voor zo'n gans titanenwerk ? juist, WIJ !!!! Beter morgen in de krant : dit verandert er op 1 januari !!!
  • Peter Buyck

    5 jaar geleden
    Toch bizar... het recht van verdediging. 'Inzage' zou dan betekenen dat de advocaten hun pleidooien voorbereiden op de gang van de griffie of zo? Anderzijds is het mij wél een goed advies om te voorkomen dat elementen van het dossier bewaard worden op onveilige servers. Men wantrouwt vandaag al langer Huawei, Google, Microsoft, open Wifi, ...