© Photo News

Hairemans toont zijn waarde bij afwezigheid van Refaelov, maar sluit een vertrek niet uit

Antwerp gaat na de nul op zes en de blamage op het veld van Club Brugge toch met een overwinning de vakantie in. Met dank aan twee goals van Dieumerci Mbokani, maar ook met dank aan een sterke Geoffry Hairemans, die bijna vier maanden had moeten wachten op een nieuwe basisplaats. “Hij speelde de wedstrijd waarop ik al achttien maanden zat te wachten”, zei trainer Laszlo Bölöni.

GERT GYSEN, STIJN DRUANT

Kom-aan, Geoff-ry! Kom-aan ­Geoff-ry!’ De wedstrijd moest nog ­beginnen, maar de chouchou van de Bosuil werd al luidkeels ­toe­ge­zongen. En die aanmoedigingen gingen alleen maar crescendo naarmate de wedstrijd vorderde. Van 2 september - tegen Anderlecht - was het geleden dat ‘Geoffke Deurne-Noord’ nog eens een basisplaats had gekregen in de Jupiler Pro League. Hij ging in één klap van iemand die alles speelde naar iemand die ­altijd op de bank zat. In Gent zelfs in de tribune.

Een frustrerende periode voor de middenvelder, maar door de ­schorsing van Lior Refaelov mocht hij gisteren nog eens in de basis starten. En kijk, meteen was hij een van de uitblinkers. ­“Vooral in de eerste helft, hé. Na de rust kreeg heel de ploeg het wat moeilijker.”

In die tweede helft werd Hairemans een assist ­ontnomen toen Bolingi ­erin slaagde een perfecte voorzet voor open doel nog over te schieten. Hairemans maakte zich kwaad. ­Begrijpelijk, als de kritiek van je ­trainer steeds is dat je te weinig statistieken kan voor­leggen. “Het lijkt wel of er een vloek rust op mij”, zegt Hairemans. “Elke keer ik een goede voorzet geef, wordt die niet binnengetrapt. Terwijl iemand anders in de grond stampt en er plots een assist bij heeft... Ik ben nog altijd op die statistieken aan het wachten. Maar ik kan niet méér doen dan dit. Het is frustrerend. Ik wil tonen dat ik wel ­beslissende passes geef, maar ik kan moeilijk met de trainer in discussie gaan. Al kan ik hem genoeg beelden tonen waarop ik een goede bal geef die niet wordt afgemaakt.”

En toch was Hairemans betrokken bij beide doelpunten. Bij de 2-0 ­begon de aanval bij hem, bij de 1-0 was het na zijn pass dat Moeskroen-doelman Butez een strafschopfout maakte op Dieumerci Mbokani. “Maar het wordt wéér niet ­mee­gerekend bij de assists”, jammerde Hairemans. En dat terwijl Laszlo Bölöni na de wedstrijd nog eens ­uitlegde waarom Hairemans de laatste tijd niet meer speelde. “Zijn statistieken waren niet zoals die van Refaelov”, zei Bölöni. “Ik moet ­keuzes maken. Ik wil wel met twaalf spelen hoor, maar niemand gaat dat ­aanvaarden.” (lacht)

Bölöni was dit keer wel tevreden over de prestatie van Hairemans. “Hij speelde de wedstrijd waarop ik al achttien maanden zat te wachten”, ging de coach verder. “Geoffry is een charmante ­jongen, een goed persoon ook. Ik feliciteer hem. Zijn traptechniek kan onze ploeg écht helpen in eerste klasse. Maar hij moet nog meer vanaf ­minuut één het spel leren maken. Vanaf minuut één wil ik de ­intensiteit zien die hij ­tegen Moeskroen liet zien. Alleen zo zal zijn efficiëntie de hoogte ingaan.”

Of Hairemans nu in de basis blijft staan? Bölöni: “Als Geoffry ook de komende weken en maanden op een correcte en positieve manier speelt, aanvallend én ­verdedigend, dan zal hij titularis blijven. Ik zou alvast de gelukkigste mens ter wereld zijn.”

Vertrek in januari?

Toch is het niet zo zeker of ­Hairemans na Nieuwjaar nog wel bij Antwerp zal spelen. Er kwam deze maand zelfs al een formele vraag van een andere club - nee, niet Zulte Waregem - maar ­Antwerp stuurde die wandelen. Hairemans heeft nog een contract tot 2021 en mag (voorlopig) niet vertrekken. Toch sluit de middenvelder een transfer niet uit. “Ik wil ­gewoon spelen en belangrijk zijn”, zegt hij. “Ik heb in mijn carrière al vaak genoeg op de bank ­gezeten. Dat wil ik niet ­opnieuw meemaken. Ik wil in de ploeg staan. Als dat hier kan, des te ­beter. Maar als dat elders is, dan is dat ook maar zo.”

Hairemans is duidelijk: het is niet omdat hij van Deurne-Noord is en graag wordt gezien door de fans, dat hij onlosmakelijk aan Antwerp verbonden is. “Ach, we zien wel in januari. Ik besef ook dat Refaelov goed ­bezig is, maar ik kan ook op ­andere ­posities spelen.”

Al lijkt Bölöni daar anders over te denken. Telkens hij iemand nodig had op een andere positie op het middenveld, kregen ­Nazaryna, Lamkel Zé of Govea de voorkeur. “Hij denkt dat ik puur een nummer tien ben en verder niks. Maar goed, dat is zijn gedacht. Hij is de baas en daar ga ik niet mee discussiëren. Maar ik vind wel dat ik op de ‘acht-positie’ kan spelen. ­Misschien niet in elke wedstrijd, maar wel in thuiswedstrijden ­tegen Moeskroen of Waasland-Beveren. Matchen waarin je wat aanvallender kan spelen. Maar goed, hij denkt er anders over.”

MEER OVER Royal Antwerp FC