Direct naar artikelinhoud
Tech

EU-commissaris Margrethe Vestager: “Technologie werd vuiler en donkerder in 2018"

EU-commissaris Margrethe Vestager: “Technologie werd vuiler en donkerder in 2018"
Beeld AFP

Misbruik van persoonlijke data heeft de toekomst en het potentieel van technologie een stuk donkerder gemaakt. Dat zei Deense eurocommissaris voor Concurrentiebeleid Margrethe Vestager in een interview met BBC Today.

“De voorbije twaalf maanden is onze relatie met technologie donkerder en vuiler geworden”, zei Margrethe Vestager, Deense eurocommissaris voor Concurrentiebeleid. “Al het schitterende en positieve potentieel van technologie wordt overschaduwd door datamisbruik, manipulatie, surveillance, geen respect voor burgers en geen respect voor individuele rechten.”

De huidige EU-regels, zoals de nieuwe Europese privacywet (GDPR), bieden Europeanen bescherming, maar Vestager benadrukte dat er meer nodig is om ons te beschermen tegen bedrijven zoals Facebook en Google. “Er is een toenemend besef dat we echt iets moeten doen en dat we samen actie moeten ondernemen.”

‘Er is een toenemend besef dat we echt iets moeten doen en dat we samen actie moeten ondernemen’
Margrethe Vestager, eurocommissaris voor Concurrentiebeleid

Verplichten tot meer transparantie

Vestager verwees onder andere naar de 87 miljoen Facebook-profielen die door bedrijven zoals Cambridge Analytica misbruikt werden, de invloed van Russische trollenlegers en manipulatietechnieken op Twitter, Facebook en Google om verkiezingen te beïnvloeden, en de Europese boete (4,3 miljard euro) aan Google. Dat misbruikte zijn dominante positie door telefoonfabrikanten te dwingen Google-apps te installeren op nieuwe telefoons.

“De manier waarop technologiebedrijven zich gedragen hebben de kijk veranderd op hoe de industrie burgers en samenleving kan beïnvloeden”, zei Vestager nog. Zo is de GDPR volgens de eurocommissaris een stap in de goede richting, maar ze wil techbedrijven verplichten om nog transparanter te zijn over hoe zij omgaan met gegevens van gebruikers.

Toch blijft ze optimistisch: “Optimisme is een morele plicht, pessimisten krijgen niets gedaan.” Al kon ze het niet laten toch nog te waarschuwen. Als Europa niet snel handelt, komen onze data in handen van een of twee technologiebedrijven die het datalandschap domineren en doen wat ze willen met onze persoonlijke data.