Direct naar artikelinhoud
Ruimtevaart

Mysterieus gaatje in capsule ISS blijkt van binnenuit geboord te zijn

Mysterieus gaatje in capsule ISS blijkt van binnenuit geboord te zijn
Beeld REUTERS/RV

Het mysterieuze gaatje in een capsule van het internationaal ruimtestation ISS werd van binnenuit geboord. Dat zegt een Russische kosmonaut, die het gaatje onderzocht. Hoe het er precies kwam, is nog altijd niet duidelijk. De Russische geheime dienst is een onderzoek gestart en daarbij wordt geen enkele piste uitgesloten.

Volgens Sergej Prokopyev bekijken de speurders enkele stalen die hij samen met zijn collega Oleg Kononenko verzamelde tijdens een lange ruimtewandeling op 12 december. Prokopyev keerde vorige week samen met astronauten Serena Aunon-Chancellor (NASA) en Alexander Gerst (ESA) terug naar de aarde met de beschadigde capsule. Dat vormde geen gevaar omdat het deel van de Sojoez dat beschadigd was, werd afgestoten voor de terugkeer in de dampkring.

Drukverlies

Het gat werd eind augustus ontdekt, nadat het een licht drukverlies veroorzaakte. Het bleek in het bovenste compartiment te zitten van de Sojoez MS-09 waarmee drie bemanningsleden in juni naar het ISS waren gekomen. Het werd meteen van binnenuit gedicht met hars en gaas. Was dat niet gebeurd, zou het ruimtestation binnen de 18 dagen zonder zuurstof hebben gezeten.

Tijdens de ruimtewandeling van Prokopyev en Kononenko werd in de thermische bedekking en het aluminium meteorietenschild gesneden. Daarna werd nieuwe thermische bescherming aangebracht.

Lees hieronder verder

Sergej Prokopyev (midden) met Serena Aunon-Chancellor (NASA) en Alexander Gerst (ESA).Beeld EPA

Prokopyev zei tijdens een persconferentie dat het gaatje van binnenuit werd gemaakt. “Het is aan de speurders om te oordelen wannéér het werd gemaakt.” 

Dmitry Rogozin – de grote baas van Roskosmos, het bureau van de Russische overheid dat verantwoordelijk is voor ruimteonderzoek en lucht- en ruimtevaart in het algemeen – zei in september nog dat het gat gemaakt kon zijn toen de capsule in elkaar werd gezet, maar ook terwijl ze al in een baan rond de aarde draaide. Door een van de bemanningsleden, dus. Dat laatste werd niet geapprecieerd door NASA en sindsdien nam Rogozin gas terug.

Ook Prokopyev vindt die piste maar niks. “Je moet niet zo slecht denken over je bemanning”, zei hij. 

Sergej Prokopyev wordt uit de capsule geholpen net na de landing.Beeld EPA

Volgens Rogozin leek het gaatje gemaakt te zijn door iemand met “trillende hand”. Daarvan getuigen de krassen ernaast. Mogelijk is een medewerker van de fabrikant uitgeschoten en zou die zonder verder iets te zeggen het gaatje snel gedicht hebben met een soort hars. Maar door de lancering en de barre omstandigheden in de ruimte zou de herstelling niet gehouden hebben.

Drukverlies
Beeld EPA